Храм-паметник на футбола ще е новият национален стадион

Храм-паметник на футбола ще представлява новият Национален стадион според проекта, иницииран от Христо Стоичков. Съоръжението ще се нарича "Арена на розата" и ще е до летище "София".

Храм-паметник на футбола ще е новият национален стадион

Испанските инвеститори, които са в България по покана на Христо Стоичков представиха своя проект за нов Национален стадион.

 

Съоръжението ще се нарича "Арена на розата" и ще се намира до летище "София". Капацитетът му ще бъде за 40 000 души и ще изглежда като роза, погледнато от птичи поглед.

Архитектурният му план е вдъхновен от храм паметника "Александър Невски", а в него ще се помещават хотел и магазини. До стадиона ще бъдат изградени още три помощни игрища.

 

На презентацията присъстваха премиерът Бойко Борисов, министърът на спорта Свилен Нейков и Стоичков. Проектите за стадион "Пловдив" и стадион "Септември" също бяха представени. Общата цена на трите съоръжения възлиза на 450 млн. евро.

 

На мястото на запустелия "Септември" ще бъде изграден нов 15-хиляден стадион с две по-малки игрища около себе си. Ще има и голям парк, както и търговски център във футуристичен стил. Той ще се казва "Септемврийска корона".

 

Съоръжението в Пловдив пък ще бъде 25-хилядно и ще помещава различни видове спорт. От футбол до лека атлетика, плуване и тенис. Неговото име ще бъде "Олимпийски съкровища".

И трите стадиона ще бъдат с частно-публична собственост.

 

Преди седмица и половина холандските инвеститори, стопанисващи "Амстердам Арина" афишираха желание да се заемат с изграждането на новия Националния стадион. По техните сметки той ще струва минимум 100 млн евро.