БСП инициира подписка срещу проучването за шистов газ в Североизточна България

Подписка срещу проучването за шистов газ в Североизточна България без екологична оценка инициира Областният съвет на БСП - Добрич. Технологията за проучване по нищо не се отличава от същинския добив на шистов газ, което крие огромен риск за водата, почвата и живота в Добруджа.

БСП инициира подписка срещу проучването за шистов газ в Североизточна България

Подписката е под надслов „Не даваме Добруджа за експерименти” и ще бъде открита в понеделник, 1 август 2011 г. на възлови места в общините на Добричка област.


 

Тя ще бъде първата стъпка към провеждането на местни референдуми в засегнатите райони.

 

Правителството разреши на американската компания "Шеврон" да извършва проучване за добив на шистов газ в Североизточна България.

 

Според експерти сондажите преминават през геоложки слоеве с различна гъвкавост и съдържание на вода, в които се нагнетява смес от вода и химикали. Това носи екологичен риск за региона от смесване на водите от отделните водоносни, неводоносни, газови и нефтени слоеве, заявяват от БСП - Добрич.

 

Еднократна авария при прокарване на дълбоките сондажи ще замърси общия непрекъснат воден хоризонт, от който черпят вода за питейни нужди цялото Лудогорие и Добруджа.
        

На 13 юни добричкият депутат и бивш министър на икономиката и енергетиката Петър Димитров алармира, че поради огромния риск за населението и околната среда добивът на шистов газ в световен мащаб не се практикува в силно заселени райони или такива с активно земеделие.

 

Петър Димитров подчерта, че Еквадор е осъдила компанията "Шеврон" за 8,6 млрд. долара обезщетение, заради  катастрофални замърсявания при добив на шистов газ, а във Великобритания от май т.г. проучванията за този източник на енергия са спрели.
      

Областният съвет на БСП апелира към жителите на Добруджа да подкрепят подписката и да гледат в интернет американския документален филм „Газленд” /Gazland/, който ясно показва до какви последствия води добивът на шистов газ.