Египетски метод на лечение предлага болница „Тузлата“ край Балчик

Д-р Камелия Кирчева – управител на специализирана болница за рехабилитация „Тузлата“ – Балчик, пред Добрич онлайн



Египетски метод на лечение предлага болница „Тузлата“ край Балчик

- Д-р Кирчева, в разгара на лятото специализирана болница „Тузлата“ е пълна. Какъв е капацитетът на лечебното заведение и какви са възможностите за лечение в него?


- В болницата разполагаме с 60 легла, в момента абсолютно всички са заети. Имаме голям интерес от страна на нашите пациенти, особено през летния сезон, тъй като сме на брега на морето. Болницата, смея да кажа, е една от добрите в областта и страната. Хората имат възможност да посетят „Тузлата“ по три начина. Единият е за лечение по клинична пътека по Здравна каса. Вторият начин е по програмата на НОИ. Имаме сключени договори и с двете институции. Третият начин е срещу свободно заплащане, като сме направили пакетни цени за тези, които желаят. Цените са за един ден и в зависимост от това какви са възможностите, желанията на нашите пациенти и свободните легла предлагаме и тази услуга.

- Какви заболявания се лекуват в „Тузлата“?

- Лекуват се заболявания на опорно-двигателния апарат – артрози, бурсити, тендовагинити, всичко, което и свързано с проблеми с костната и ставна система. Освен това се лекуват и заболявания на централната нервна  система – паркинсон, състояние след прекаран инсулт, и на периферната нервна система – радикулити, плексити, фациалиси и други.

- Тук предлагате и лечение на малки деца с Детска церебрална парализа.

- Да, имаме и пациенти с Детска церебрална парализа. Лечебното заведение е започнало да съществува като Санаториум за деца. Това е станало след 1956 година след голямата епидемия от полиомиелит, когато е имало много деца с парализи и парези и тогава те са получавали тук рехабилитация. От 2000 година, тъй като всички санаториуми бяха преобразувани в специализирани болници за рехабилитация, започна приеми на възрастни. Но тъй като имаме все още традиции и подготвени кадри в областта на рехабилитацията на Детска церебрална парализа и следродови травми на централна нервна система, имаме пациенти, които, придружени от своите родители, продължават и сега да идват при нас.

- Бихте ли разказали за терапиите, които се използват в „Тузлата“?

- По принцип болницата има няколко сектора. Ние се славим с лечебната кал, която е нашият основен ресурс. Това е природен ресурс, който има много добър ефект върху човешкия организъм.


Имаме два сектора – за открито и за закрито калолечение. В закритото се правят процедури след преглед от лекар, който преценява дали може да се направи и е необходима процедура на цялото тяло или на локални части от него. В открития сектор лечението става по т. нар. египетски метод. При него хората първо напичат на слънцето своето тяло около 30-60 минути, за да се отворят порите. След това се извършва мазане с лечебна кал. Желателно е да е тънък слой – от половин до един сантиметър, на болните участъци или там, където има някакви проблеми. Пациентът остава на слънце, за да може калта да изсъхне. Следва отмиване в лиманното езеро. Това се прави с цел, за да може калта да се регенерира, да остане там. След това се извършва изплакване на минерален душ. Искам да кажа, че повечето от нашите пациенти идват предимно за този вид лечение.


Но освен това ние имаме един сектор, който се състои от две зали за електролечение. Имаме доста нови и хубави апарати – комбинирани апарати с нискочестотни, средночестотни и високочестотни токове. Прилагаме магнитотерапия, ултразвук. Имаме светлинен сектор, където се използва предимно светлина. Предимство е закупеният за нас параван, чрез който извършваме т. нар. UVB-терапия, която се отразява много добре върху някои кожни заболявания, например псориазис, ихтиоза, атопичен дерматит. Имаме и инфрачервена лампа, с която също се цели един противовъзпалителен ефект. Третият сектор е т. нар. кинезитерапевтичен, където се извършват лечебни масажи. Разполагаме със зала за механотерапия. Извършва се групова и индивидуална гимнастика.


Нашите рехабилитатори са обучение за рехабилитация на деца по метода на Войта при Детска церебрална парализа. Освен това имаме един лазер, който е терапевтичен. Процедурите се извършват след като са изписани от лекар. Притежаваме апарат за извършване на лимфен дренаж. Последните два апарата, които закупихме през миналата година, са за пасивна рехабилитация на  горен и долен крайник с много добър ефект, който продължава с времето и пациентите са много доволни.


- Какви свойства притежава калта, че е  толкова лечебна?

- Лиманното езеро е образувано в резултат на разлив на морето, където настъпва една природна бариера. И реално погледнато там става отлагане, изгниване на органични материи от различните растителни и животински видове. Освен това и соленността страшно се увеличава. Всичко това е много добра среда за образуване на лечебната кал. По принцип всяка година през пролетта ние затваряме един шлюз, който прекъсва т. нар. навлизане на прясна морска вода в езерото и тогава започваме да използваме лечебната кал. През лятото обаче поради високите температури и използването на езерото нивото на водата спада. Има една критична точка, под която вече има опасност езерото да пресъхне и съответно да изсъхне лечебната кал. По тази причина в края на лятото, началото на есента ние отваряме този шлюз, за да може да влезе отново прясна вода. Този воден слой фактически предпазва калта от изсъхване и окисление. Калта е полезна, защото, първо, в нея има страшно много микроелементи –магнезий, калций, натрий, които имат свойството да поддържат процесите в човешкия организъм. Много добре влияят върху периферните нерви, костната структура. Тъй като калта е една хомогенна маса, която с по-висока температура успява да подобри циркулацията, има антивъзпалително и регенеративно действие върху човешкия организъм. Това е един природен фактор, който се използвал още в древни времена. Ето защо говорим за египетски метод на лечение.

- Нека да обясним, че хората могат и свободно да се възползват от калолечението, не е необходимо да са в болница „Тузлата“.

- Естествено. Това може да стане в сектора за открито калолечение. Ние сме извършили доста ремонтни дейности там и секторът отговоря на всички изисквания. Само срещу 6 лева могат всякакви пациенти и наши гости да го посетят. Освен това наши пациенти, които са в болницата, които нямат противопоказания, също ползват откритото калолечение. Има голям интерес и от страна на чужди граждани. Сключихме споразумение с две туристически фирми, които водят техни туристи. Това е от три-четири години. Фирмите все повече се увеличават. Провеждаме предварително среща с туроператорите, обясняваме каква е целта на лечението. В самия сектор има голяма табела на три езика – български, английски и руски, където е обяснено по какъв начин да се извърши откритото калолечение. Опитваме се да направим популярна нашата дейност, защото, още веднъж казвам – това е един ресурс, който природата е дала, хората са го използвали от древни времена. И ние трябва да направим всичко възможно, още повече в тези трудни времена – на много стрес, отрицателни емоции, хората да идват и да получават и един релакс.