Дъждовете спряха жътвата в Добруджа

Дъждовете спряха жътвата в Добруджа и поне два дни ще трябва да изчакат стопаните преди да вкарат комбайните в житните блокове. Това съобщи за Агрозона фермерът от Добрич Петър Димитров, който отглежда зърно и лавандула.

Дъждовете спряха жътвата в Добруджа

Все още е рано да се прогнозира за добивите в региона, но отсега е ясно, че дъждовете ще свалят хектолитъра на зърното, което не е добре за фермерите в региона. Над 50 -60 литра на квадратен метър са паднали в Добричко през миналата седмица. Все още е рано да се говори за цени, но има индикации за продажби на 300-310 лв./т за продажба от място, съобщи още Димитров.



Рано е също така и за прибиране на лавандулата в Добруджа, очаква се активната жътва на насажденията край морето да се проведе в средата на месеца.

В началото на юни проф. Иван Киряков от Добруджанския земеделски институт– Ген. Тошево, прогнозира добиви като миналогодишните – около 560 кт от дка. Над 50% от зърнената култура в Добричка е заразена с болестта „кафява ръжда”, която влие на добива. Селекционерът по пшеницата проф. Николай Ценов каза, че добивите ще са с до 10% по-ниски в сравнение с миналогодишните, заради климатичните условия тази година.