Зажънване на „Хляба на мира” направиха в Генерал Тошево

Тържествена церемония по зажънване на ръжта по проекта „Хляб на мира” се състоя днес в землището на град Генерал Тошево.

Зажънване на „Хляба на мира” направиха в Генерал Тошево



Проектът се осъществява от 12 партньорски държави от Източна Европа. Той е свързан с падането на Берлинската стена и преодоляването на политическото и икономическото разделение на континента.



Проектът „Хляб на мира“ стартира през 2013 г., когато в 12 страни от Централна и Източна Европа бе засята ръж с идеята чрез замесването на хляб от получената реколта да бъде символично отбелязана 25-ата годишнина от падането на Берлинската стена. България е домакин на проекта за четвърта година, а на разжънването днес – „Асоциация на българските зърнопроизводители 2006”.



Гост на събитието беше зам.-министърът на земеделието и храните Атанас Добрев. Семената са от църквата на помирението, край която има ръжени посеви, а тя е издигната на мястото на Берлинската стена. Хлебното поле и жътвата днес бяха благословени от Варненския Великопреславски митрополит Йоан.


Церемонията по зажънването беше отбелязана в духа на българския празничен фолклорен обичай, а реколтата от ръж, заедно с тези от останалите 11 партньорски държави, ще бъде изпратена и използвана за приготвянето на тазгодишния „хляб на мира” на международната конференция „Мир и земеделие” през септември 2018 г. в Латвия и Естония. Като символ на желанието на тези държави да запазят мира и равнопоставеността в общата селскостопанска политика, в небето литнаха 12 бели гълъба.