Празник на плодородието ще се проведе в Шабла през септември

Празник на плодородието ще се проведе на 15 септември за шеста поредна година в Шабла. Неговата цел е да бъдат показани даровете на природата и грижовността на стопаните.

Празник на плодородието ще се проведе в Шабла през септември

Празникът на плодородието  се отбелязва на 14 септември  в община Шабла след решение на Общинския съвет от април 2014 година. Този ден е свързан с народните поверия, отбелязва се като „Кръстовден“ и бележи началото на есенния сезон, сеитбата и гроздобера. Ежегодно празникът се организира в първия неработен ден след „Кръстовден“.



По вече утвърдената традиция и тази година ще бъде  дадена възможност на всички местни и гостуващи производители да подредят свои щандове, а на самодейните колективи да участват в културната програма. Събитието е с конкурсен характер и наградите ще бъдат поделени в няколко категории: най-едри зеленчуци (лук, морков, тиква, диня, грозде, картоф, домат, капия и др.); най-добре аранжиран щанд; най-богат щанд; най-вкусни местни и национални ястия; най-характерен обреден хляб.

Специално жури, под председателството на Ути Бъчваров, ще отличи победителите, а община Шабла ще връчи парични награди и грамоти. В края на празника всички ще могат да опитат от вкусно приготвените ястия от Ути и от гостуващ майстор-кулинар от Република Полша.

Покани за участие са отправени до всички кметства, читалища, производители, земеделски кооперации, пчелари, животновъди, рибари, както и общините на област Добрич и близките региони. Наши гости ще бъдат и представители на побратимена на Шабла община Терешин.

Желанието за участие трябва да бъде потвърдено до 31 август 2018г. Допуска се участие в повече от един конкурс. На кандидатите за участие ще бъде предоставена безплатно изложбена площ, върху която те трябва да аранжират своите продукти или ястия. Това трябва да стане между 15:00 и 16:00 часа на 15 септември.

Преди обяд от 10:00 часа  в Градския парк за първи път ще бъде организирана изложба-базар на декоративни птици и животни. Празникът ще приключи с концерт на фолклорен оркестър „Канарите“.