Осъден в Полша за убийство на пътя каварненец ще търпи наказанието си у нас

Осъден в Полша за убийство на пътя каварненец ще търпи наказанието си у нас
Окръжен съд - Добрич уважи молбата на осъден в Полша български гражданин да изтърпи наложеното му наказание от 2 години „лишаване от свобода“ в български затвор.

Съдебният състав счете, че са налице основанията, визирани в Европейското законодателство, въз основа на които може да откаже да изпълни издадената спрямо 31-годишния С. С. от Каварна Европейска заповед за арест, като приведе в изпълнение у нас наложеното с полската присъда наказание на мъжа. 


В Полша българският гражданин е бил осъден за това, че на 25 юли 2015 г. в местността Кринки, община Броди, умишлено е нарушил правилата за движение по пътищата и е настъпило пътно-транспортно произшествие, довело до смъртта на един човек и причиняване на телесни повреди на други двама души.


Постановената спрямо мъжа присъда е влязла в сила през декември 2017 г., а на 20 юни т. г. той е бил обявен за международно издирване с Европейска заповед за арест, издадена от Окръжния съд в полския град Киелце, с която се претендира предаване на лицето с цел изтърпяване на наложеното наказание.


Окръжен съд - Добрич, след преценка на събраните по делото доказателства и становищата на страните, прие за основателно заявеното от мъжа искане да търпи наказанието си в български затвор, близо до семейството си, за да може да бъде посещаван от своите роднини. По делото е установено, че той има постоянен адрес в Каварна, където живее на съпружески начала с майката на двете си деца. Съдебният състав счете, че в случая се иска предаване на български гражданин, който трайно се е интегрирал в българското общество, създал е фактически връзки - семейни и икономически, които биха увеличили в значителна степен шансовете му за социална реинтеграция, след като изтърпи наказанието си у нас. 


Съдът взе предвид и обстоятелството, че присъдата в Полша е постановена за деяние, извършено преди близо 3 години, като в този период мъжът е бил преимуществено в нашата страна, без да е извършвал престъпления. 


Воден от тези съображения Окръжният съд отказа да изпълни Европейската заповед за арест, а прие да приведе в изпълнение наложеното с присъдата в Полша наказание на българския гражданин. 


Решението подлежи на обжалване и протест в 5-дневен срок пред Апелативен съд - Варна.


 


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+