Все повече туристи проявяват интерес към морския каякинг в Каварна

Представяме ви „ТРИП” ООД, познати още като Kayak Trip Kavarna (Каяк трип Каварна) . Фирмата е лицензиран туроператор от 2006 г. и се занимава с организиране на различни забавления на открито. Едно от които е изключително интересният и набиращ популярност у нас спорт – морският каякинг.

Все повече туристи проявяват интерес към морския каякинг в Каварна



Как започнахте да се занимавате с морски каякинг?

Реално, първите ни групи бяха през 2011 г., когато организирахме десетдневни каяк турове из България за туристи от Калифорния, от района на Сан Франциско.

Кога започва и свършва сезонът на морския каякинг в Каварна?

При нас се оформя сезон от месец май до октомври, като юли и август на най-активните месеци. Това занимание има потенциал за целогодишна дейност, но все още се опитваме да популяризираме морския каякинг и явно ще отнеме известно време.

Какво трябва да е времето, за да влезете с каяк в морето? А самото море?

Хубавото на този спорт е, че може да се практикува в различни условия. Както е приятно да сме в морето, когато е слънчево, така не е проблем да гребем и когато е облачно или дъждовно. Въпрос на екипировка. За морето, може да се каже, че като за начало е добре да се пробва на спокойна вода, но след няколко тура се случва да търсим по-голямото предизвикателство на големите вълни.

Кои са най-честите маршрути, които показвате на туристите и има ли такива за начинаещи и за напреднали?

Сложността на маршрута се определя от състоянието на морето.  Най-предпочитаните маршрути са около нос Калиакра и около Тюленово, но едни от най-красивите моменти в морето са по време на залез и в такива случаи често избираме маршрут от Каварна до Дълбока и обратно.


Голям ли е интересът към каяка сред туристите?

На много места по света този вид туризъм е особенно популярен и не малко туристи се организират и посещават различни дестинации всяка година.  При нас е нещо ново и не случайно над половината от клиентите ни са чужденци. Изглежда, че постепенно все повече хора искат да опитат и на повечето от тях им харесва и искат да пробват и други маршрути.

Какво казвате на хората, които за първи път се качват на каяк?

Повечето хора, които идват са за първи път.  Различно е. Някой имат нужда от окуражаване, а други да им се охлади малко ентусиазма. Така или иначе за около 20-30 мин. всеки разбира за какво става въпрос и дали е неговия спорт или не.

А какво казват те, когато слязат? Какви са техните впечатления, през Вашия поглед?

На слизане почти всички са развълнувани. Някой за това, че са се преборили със страховете си, други, че са се справили с дистанция, която са мислили, че не е по силите им, а има и такива, които се наслаждават през цялото време и още със слизането питат за следващия тур и маршрут.


Каква екипировка използвате?

Работим изцяло с каяци и гребла на марката Епик, която е една от най-елитните и скъпи марки по света. Разполагаме с шест морски каяка и шест сърфски каяка, както и карбонови гребла, които заради лекотата си са подходящи за дълги преходи. Спасителни жилетки, шприцки, сухи торби за багаж, подходящи тениски с УВ защита и ветро и водоустойчиви якета за случаите, когато има нужда.

Скъпо удоволствие ли е този спорт?

На пръв поглед изглежда, че цената не е ниска, но политиката ни е такава, че има различни видове отстъпки, като сезонната има за цел да разшири сезона, груповата да идват повече хора, а за всеки следващ тур също има отстъпка, с която хората, които идват по-редовно, плащат половината от редовната цена.


Какъв е Вашият съвет като специалисти към хората, които много искат да се „докоснат“ до морския каякинг, но се страхуват?

Да опитат, когато водата в морето е топла. Няма нищо страшно да се обърнеш и да се намокриш. Имаме спасителни жилетки, които ни държат над водата, а и качването обратно в каяка не е толкова трудно, когато има кой да помогне.