Иво Деспов – за фитнеса и превръщането на хобито му в професия

Иво Деспов е на 50 години, родом от град Бургас, но от 20 години живее в Добрич.

Иво Деспов – за фитнеса и превръщането на хобито му в професия

Висшето си образование завършва със специалност туризъм. По-нататък изкарва курсове за треньор, а официалният си кетап получава от Дейвид Стафърд, американец, който живее в Италия. Дейвид прави семинар в България и на включилите се издава сертификати, които важат за цял свят. „Знанията не трябва да идват само чрез теория. Трябва да се чете, но да има и практика. Тогава идват най-добрите резултати“, казва Иво.



Първоначално Иво Деспов се занимава с треньорство като използва помещенията на други зали. В момента има лична фитнес зала и се занимава с треньорство по негов собствен режим, за който споделя, че е доста добър. „Превърнах хобито си в професия“, допълва той.  

Иво Деспов подготвя клиенти за състезания в различни категории като бодифитнес, мъжка физика – физици шорти, бикини и други атрактивни категории. 

Като малък тренирал ли си някакъв вид спорт?
Занимавал съм се със спорт, но съм имал активни периоди и такива, които са били само с ядене и пиене – като всеки младеж. От много години вече поддържам една доста прилична форма, която ще продължавам да съхранявам, ако съм жив и здрав. В момента изцяло спортувам във фитнеса. Това е съвсем достатъчно за моите години. 

Как се запали по фитнеса?
Спортувал съм като младеж, след което имах период на застой. Когато дойдох да живея в Добрич, се запознах с хора на моята възраст. Първоначално започнахме да тренираме непрофесионално. С времето нещата станаха по-сериозни, а вече това е начин на живот. Започнах да свалям килограми. Доста често си правих експерименти със сваляне и качване на килограми. Доставяше ми удоволствие, беше ми интересно.

Кое те мотивира да отвориш  свой собствен фитнес?
Отдавна имах идея да отворя моя фитнес зала. Просто не беше казано, че на всяка цена трябва да се случи на момента. През годините, когато бях фитнес инструктор, събрах доста клиенти. Тренирах ги в чужди зали. Малко по-трудно е, когато човек не е в собствената си къща. Така реших, че е дошъл моментът да потърся мое помещение и да отворя собствена зала.

В този период Екатерина Върбанова, шампион по културизъм, бе плътно до мен. Преди време аз я забелязах в предишната зала, където спортувах и водих тренировки. Видях, че има много голям хъс. Вече три години я подготвям за състезания. Отначало Румен Спецов, едно полулярно име в нашите среди, ми помагаше. В момента Екатерина е помощник-треньор в залата.

Освен това един от треньорите в залата е синът ми Васко Иванов, който подготвям за този вид работа. В момента го включих в нашия екип и се спрява доста добре. Мисля, че може да му се има доверие. Калоян Желев също е част от екипа. Надявам се на есен да се върне при нас, тъй като през лятото има собствен бизнес. Стиковахме един хубав екип.

Как един инструктор може да запази своите клиенти?
Когато отворих собствена зала, започнах с доста клиенти, които преди тренираха с мен. Клиентите се задържат с отношение. Няма как да ги задържиш с друго. Отношението е много важно. Клиентът трябва да се уважава и да му се покаже респект. В същото време трябва да се държи изцяло на дисциплината. Клиентите разбират, че държа на сериозната работа и приятелското отношение. 

Предлагаш ли по-специални програми за клиентите?
За „по-специалните“ клиенти има малко по-специална програма. Под специален нямам предвид, че е с нещо по-различен от другите. Просто подобни клиенти са с наднормено тегло и трябва да се започне малко по-различно. Доста хора с по-наднормено тегло тръгват с усилено кардио. Аз лично имам по-различно виждане по тази тема. Мисля, че с такива хора е добре първоначално да се работи за плътността на мускулите, тъй като подобни хора са по-обездвижени. Причината е, че мускулите им не съответстват с телесната маса. Първоначално за мен е добре да се практикуват по-силови тренировки и след това да се мине на функционален режим. Всичко се преценя според човека. Клиентът трябва да е подготвен добре преди започването на по-сериозно кардио. Изготвят се хранителни режими и тренировъчни програми. 

Спортуват ли младите хора?
Не! За съжаление те са абсолютни консуматори. За населението на града, като бройка, спортуващите са доста малко. Няма наплив от трениращи. Има страхотни и мотивирани деца, но и такива, които са мързеливи. Тази година наблюдавах, че тренираха и много малко абитуриентки и абитуриенти. 

Какъв съвет би дал на хората, които се притесняват да посещават фитнес?
Има много хора, които се срамуват да влязат в залата. Атмосферата е много важна. Тя създава желанието за тренировка. Ако си заобиколен от злобари, това те обрича на абсолютен застой. Гледам да създам една добра обстановка, в която всеки да се чувства добре дошъл. Има много хора, които се притесняват. Те идват и говорят с мен предварително. Създал съм респект в залата. Няма да позволя един да коментира другия или да показва някакво неуважение. Отначало хората се притесняват, но след първите тренировки се отпускат. Чувстват се в свои води и няма притеснение. 

И за финал - на какво те научи спортът?
Спортът е една дисциплина, мотивация и организация. Ако нямаш дисциплина, няма да имаш и резултати. Това е начин на живот. Аз съм дисциплинирам и подреден човек. Не знам дали това се дължи на спорта или съм такъв по характер. Трябва да си отдаден на това, което правиш. Аз се радвам, че хобито ми стана професия. Докато си здрав, трябва да се движиш.