Поставиха началото на Седмицата на чешката култура в Двореца в Балчик

Самостоятелна изложба на художничката Йорданка Йорданова бе открита снощи в галерия „Тихото гнездо“ на ДКИ КЦ „Двореца“ – Балчик. Самоукият творец, от български произход, от дълги години живее в Чехия. Платната в стил живопис, вдъхновени от природата и от цветята, провокират със своята поетичност и цветност. Те могат да бъдат разгледани до 14 юли.

Поставиха началото на Седмицата на чешката култура в Двореца в Балчик

Това културно мероприятие постави началото на Седмицата на чешката култура в Културен център „Двореца“. Официални гости на събитието бяха кметовете на гр. Балчик – Николай Ангелов и на чешкия град Валашске Мезиржичи – Роберт Стржинек.


Тази вечер (10 юли) от 20 ч. в Каменна зала Семейство Пивоварчик съвместно с Биляна Енева ще изпълнят произведения на Ян К. Ванхал, Клод Дебюси, Франтишек В. Крамарж, Радамес Гнатали, Исак Беркович, Бенджамин Годар, Камий Сен-Санс, Габриел Форе, Пол Харис. Концертът за флейта, кларинет и пиано е второто събитие, с което ДКИ КЦ „Двореца“ – Балчик ще отбележи Седмицата на чешката култура.

Иржи Пивоварчик свири на кларинет още в средното музикално училище в град Кромнержич, а след това продължава своето образование в Музикалната академия в Прага, която успешно завършва през 1995 г. За кратко време е бил член на моравската филхармония в Оломоyc. Сега е член на групата „Ensemble flair“ в Остава.

Маркета Пивоварчикова е започнала да свири на флейта още в ранна детска възраст След завършването на средното музикално училище със специалност флейта, следва в университета в Острава специалност музикална педагогика. През 1997 г. печели първа награда на музикален конкурс с флейта. Преди да стане учител по флейта е солистка в Чехия и Германия.

Варбора Пивоварчикова свири на пиано /клавир/ от седем годишна възраст. В момента е на 15 години и учи в гимназията на град Валашке Мезиржичи.

Биляна Енева завършва специалност пиано в СМУ „Добри Христов“ гр. Варна. Продължава образованието си в ДМА „Панчо Владигеров“ гр. София. Завършва майсторски клас по пиано и корепетиция в Музикалната академия в София. Солист е във Варненската филхармония и оркестъра на ДМА „Панчо Владигеров“.

Входът за концерта е свободен.

Източник: www.kavarnadnes.com