Мира Кацарова ще представи френския си проект April in Paris в Двореца в Балчик

Мира Кацарова ще представи френския си проект April in Paris в Двореца в Балчик
April in Paris е заглавието на новия проект на джаз певицата Мира Кацарова, който е посветен на френската музика. Песента, дала заглавието на програмата, е единствената композиция с английски текст и единствената класическа джаз пиеса в нея.

Превърната в джаз стандарт, след първоначалното й представяне на Бродуей през 1932 година, и интерпретирана от десетки джаз певци и инструменталисти, в проекта на Мира тя играе ролята на покана към онзи свят, в който животът се живее в розово.


С изключение на заглавната песен в програмата, повечето композиции са подчинени на традицията на френския шансон.


В April in Paris ще прозвучат две от най-обичаните песни на първата дама на френската музика – Non, je ne regrette dеrien и La vie en rose на Едит Пиаф. Et la Mer на Мишел Льогран е една от най-красивите френски песни и съвсем естествено има място в програмата. Вероятно няма човек, който да не е чувал една от френските класики от 60-те – Les Champs-Elysees на Жо Дасен.


Изненадващата композиция във френската програма е Oblivionна Астор Пиацола. Връзката на тази пиеса с Франция е, че тя е била повлияна от съветите на Надя Буланже, чийто ученик е бил самият Астор и именно под нейно влияние той създава танго нуево и респективно Oblivion. Мира е написала текст на френски към инструменталната композиция на Пиацола, а по време на изпълнението като речитатив ще прозвучи и стихотворението на Пол ВерленIl pleuredans mon coeur.


Друго неконвенционално заглавие е Je Boisна неповторимия френски писател, музикант и драматург Борис Виан.


Следващите не по-малко значими заглавия в програмата са Ne me quitte pasна Жак Брел и Que reste-t-ilde nos amours ? на Шарл Трене. На френски ще прозвучи и Les eaux de Mars (Waters of March).


Има и някои по-нови френски песни– като Voyage Voyageна Дезирлес, с много изненадващ прочит от страна на Мирослав Турийски, който е автор на аранжиментите на всички композиции, включени в April in Paris.


La Belle Dame Sans Regretsна Стинг, написана от Доминик Милър, и Dansez sur moiна Клод Нугаро добавят последните щрихи в музикалната картина на френския живот, вкус и култура.


На 20 юли, на Открита сцена „Двореца“ френската култура ще срещне българската. Концертът е с начален час 21 ч. Вход – свободен.

Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+