ВиК: Подозренията за изключване на помпи с цел пестене на електроенергия са неоснователни

ВиК: Подозренията за изключване на помпи с цел пестене на електроенергия са неоснователни
Като отговорна към своите клиенти и жителите на областта компания „Водоснабдяване и канализация Добрич” АД счита за важно свое задължение да информира своевременно за възникнали проблеми, както и за резултатите от извършвани проверки по сигнали, посочват в съобщение до медиите от водното дружество.

От там споделят, че във връзка със сигнал, подаден от живеещите в блок №5 на ЖК „Балик” за недостатъчно налягане на водоподаването към последните етажи, е извършена проверка. 


На 10 юли технически екип на ВиК е бил на място, за да установи естеството на проблема. Констатирано било, че водното налягане е в нормите, като единствено на най-високите етажи – седми и осми, е по-слабо. Техническият екип извършил всичко необходимо, за да може още в 16 часа на 10 юли и на последните етажи налягането да бъде в нормите.


„За пореден път ще подчертаем, че подозренията за изключване на помпи с цел пестене на електроенергия, са неоснователни. Достатъчно показателен е фактът, че към настоящия момент подаваното от „ВиК Добрич” количество вода е повишено с  15%, според анализ на период за последните три години“, заявяват от дружеството.


От там посочват, че са необясними опитите да бъде търсена медийна сензация, при това с изключително манипулирана и тенденциозна информация. 


От ВиК обясняват, че блок №5 на ЖК „Балик” има 4 входа, всеки с по 8 етажа. От проверката на място било установено, че по-слабо налягане във водоподаването има само на последните два етажа /7-и и 8-и/ т. е. засегнати са били 32 семейства, а не, както се твърди в някои медийни публикации - 144 семейства, което е близо пет пъти повече от действителното.


В работата си служителите на „ВиК Добрич” ежедневно се изправят пред проблеми, които чакат своето разрешение, споделят от дружеството. И посочват, че абонатите имат възможност да подават сигнали, както и да получават информация, използвайки единния телефон за територията на цялата страна - 070014006, както и всички телефони за връзка с дружеството, публикувани на официалната ни уебстраница www.vikdobrich.bg. Обявен е и приемен ден на изпълнителния директор на „ВиК Добрич“, след предварително записване - всяка сряда от 11 до 12 часа. 


„ВиК Добрич“ АД  последователно работи за подобряване на предоставяната от нас услуга на всички жители на област Добрич, пише в съобщението до медиите. От дружеството апелират за търпение и разбиране от страна на клиентите – битови и промишлени потребители, предвид мащабните текущи ремонтни дейности по водопреносната и канализационна мрежа, които се извършват или предстои да се извършат на територията на град Добрич и областта. Съзнаваме, че това е свързано с временен дискомфорт, но очакванията са за осезаема промяна в нивото на услугата, която нашите клиенти ще получават след приключване на планираните ремонтни дейности, посочват от водната фирма. 


„ВиК Добрич” АД няма да обещае, че от утре трупаните с десетилетия проблеми във водоснабдяването на областта ще се решат. Но всичко онова, което вършим и сме заложили като своя инвестиционна програма за следващите 3 години, ще доведе до резултат, който ще е в пъти по-добър от това, което клиентите ни са имали през последните 20 години“, категорични са от дружеството.  

Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+