Парижанка, благодетелка на студенти от цял свят, представя творби с българска художничка в галерията

Изложбата „Пътищата на лятото" на Ан дьо Колбер-Христофоров и Елена Панайотова ще бъде открита днес от 18 часа в Художествената галерия в Добрич.

Парижанка, благодетелка на студенти от цял свят, представя творби с българска художничка в галерията

Експозицията представя картини на две художнички от различни поколения, свързани от дългогодишно приятелство, копнеж по пътувания и творческа свобода. 


Изложбата ще продължи до 10 август.

Ан дьо Колбер-Христофоров, родена през 1936 година, е известна френска художничка, която вижда света по магически начин и го претворява с ярки цветове в картини и гоблени. Родена е в Люк, Прованс, Южна Франция и е потомка на  Жан-Батист Колбер, френски политик и финансов министър на Луи XIV. Живее и работи в Париж.


Участвала е в самостоятелни и групови изложби във Франция, САЩ, Южна Корея, Германия, Италия, Финландия и други държави. В България Ан дьо Колбер-Христофоров е излагала в София, Добрич, Варна, Балчик, Пазарджик, Банско. Носителка е на многобройни награди.


Художничката споделя: „Започнах да се занимавам с живопис твърде късно, с голяма страст към изразяването в цвят. Моите теми са почерпени от сънищата, помага ми и развитото ми въображение. В картините ми отсъстват фигури, но в тях винаги има човешко присъствие“. Ан Кристофоров признава, че за нея най-важно е да бъде свободна, за да може да рисува това, което вълнува душата й. „Да съзреш Земята, да пренесеш цветовете и тамяна от един друг свят, да вкусиш духа на времето – то е все едно да чуваш безкрайните песни и крясъците на звездите, надбягващи се с небосвода на Вселената“, казва художничката.


Ан дьо Колбер-Христофоров е омъжена за известния във Франция български специалист по вътрешни болести и гастроентерология проф. Боян Христофоров. Имат 4 деца и 12 внуци. От 30 години приютяват в дома си Париж безплатно студенти от цял свят, в момента там живее 76-ият обучаващ се.  

Елена Панайотова е родена през 1964 година в София в семейството на художниците Жана Костуркова и Тодор Панайотов. През 1989 година завършва Художествена академия, специалност „живопис" в класа на проф. Д. Добрев.


Има над 25 самостоятелни изложби в България, Австрия, Германия, Македония, Франция и други държави, както и многобройни участия в групови изложби и проекти. Работи в областта на рисунката, обекта, инсталацията, живописта, фотографията. 

Творенията на Елена Панайотова са винаги разноцветни, контрастни, с декоративни елементи, често с отношенията на живота и неговите проблеми, понякога социално ангажирани.


В „Пътища на лятото“ художничката представя концептуална живопис, водена от убеждението, че "от всичко може да се направи изкуство, стига да се влага емоция, лично отношение и естетическо послание". Платната, изложени в Добрич, са творческата интерпретация на древни картографски изображения и дори лични документи. Елена Панайотова споделя: „Винаги са ме привличали старите карти и като изображение, и като носители на познание за съответната епоха… За мен от години е удоволствие да интерпретирам стари карти, работейки с туш и мастила на хартия, да пътувам мислено из непознати земи и да следвам пътищата, преминати от древните картографи и изследователи“.