Порой заля шабленски села преди два дни, изкърти асфалта в Черноморци

Пороен дъжд заля няколко шабленски села, алармираха читатели Добрич Онлайн. По техни думи наводнените села са три – Черноморци, Захари Стояново, Смин.

Порой заля шабленски села преди два дни, изкърти асфалта в Черноморци

Жители от село Черноморци обясниха, че двуметрова вълна е заляла селото на 10 юли, вторник. По техни думи дерето, което по принцип служи за отводняване, не е свършило подобна работа. Някои смятат, че причината е в непочистено дере, а други казват, че не знаят откъде е дошло голямото количество вода. Освен това жителите на селото споделиха, че след наводнението, асфалт от улицата е отнесен от водата. В един от дворовете е имало 50-килограмово парче.




Добрич Онлайн се свърза с жител на село Черноморци – Димитричка Радева. Тя обясни, че задният й двор и оборите за животни са били наводнени. По думи на Димитричка Радева в селото има още две пострадали къщи. „Асфалтът е изкъртен. Мина само една фадрома, която го избута до вратите на хората“, допълни тя. Жената заяви, че не е сигурна дали водата е дошла от дерето. По нейни думи в селото е имало много дъжд, но не знае откъде е дошло голямото количество вода. „Дори и да беше почистено дерето, щеше да има щети, но щяха да са по-малки“, допълни тя.

Добрич онлайн потърси за мнение кмета на Община Шабла Мариян Жечев. Той сподели, че в цялата северозападна част е имало проблеми след поройния дъжд. По негови думи на следващия ден -11 юли, екипи от Общината са почистили асфалтовата настилка, която е повредена след поройния дъжд. „Не съм съгласен, че непочистването на продължението по дерето е причина за разрушението на асфалта“, заяви Мариян Жечев. Кметът обясни, че след проверката в селото, сериозни щети на жилищни имоти не са констатирани. Той заяви, че трябва да има продълбочаване на дерето с няколко метра, което към момента е невъзможно. „Валежите, които падат са сериозни, няма как да се справим с нещо подобно“, поясни Мариян Жечев. По негови думи на места е валяло до 200 литра на квадратен метър и деретата няма как да поемат такова голямо количество. Кметът на Шабла поясни, че за съжаление къщите са строени до деретата.

„Има храсти в дерето, но никъде няма условия за запецване на водата, което е пагубното при едно наводнение. Не мисля, че храстите в дерето са проблем. Проблемът е, че там се събират две дерета, които са с голям водосбор. Водата е много, нивата са високи и затова стига до къщите“, съобщи кметът. Той поясни, че само в село Черноморци е имало щети, на другите места са се справили със ситуацията. „В Черноморци има имот, който е в края на селото. Той е проблемен понеже е накрая и започват посевите. Там посевите създават повдигане нивото на водата. Това означава да забраним на земеделците да сеят няколко хиляди декара“, поясни Мариян Жечев.

Той припомни, че в село Смин е имало подобно суходолие, което преди години са коригирали с техни средства. „Благодарение на това нямаше залети къщи“, допълни кметът.

 „Процедурата за обезщетение след наводняване, е сключване на застраховка за имуществото с клауза наводнение. За сериозни щети, например, ако някой е останал без жилище, има процедура чрез Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане, но за момента към нея ще се отнесем само за пострадалата настилка в Черноморци. Въвели сме сигнал към Областния координационен и информационен център. Те са запознати с това, наши комисии са минали и описали щетите. Каквото зависи от нас, сме го направили“, сподели Мариян Жечев.