В Добрич и още пет области обезщетяват стопаните с измръзнали праскови и череши

Ще бъде отпусната държавна помощ на стопаните с измръзнали култури от зимните и пролетните студове в страната, съобщава "Агрозона".

В Добрич и още пет области обезщетяват стопаните с измръзнали праскови и череши

Това гласи заповед на министъра на земеделието, храните и горите (МЗХГ). Министърът обявява измръзване от ниски температури в областите Варна, Добрич, Ловеч, Силистра, Сливен и Шумен. Обезщетения ще има за праскови и нектарини, кайсии, сливи, бадеми и череши.



Земеделските производители с напълно пропаднали площи от посочените области и земеделски култури имат право на държавна помощ, като предстои изплащането да се определи от Управителния съвет на държавен фонд „Земеделие”.

„Агрозона“ припомня, че положението в Сливенско бе изключително сериозно, след като половината от цветните пъпки на прасковените и кайсиевите дръвчета измръзнаха.

Причина бе драстичното падане на температурите в края на февруари. По поречието на река Тунджа термометрите отчетоха до -17°.

В Сливенска област се отглеждат близо 70 на сто от прасковените насаждения в Югоизточна България. Прасковите са около 16 000 дка, а близо 3000 дка са насаждения със сливи и джанки, 8000 дка пък заемат черешите.