Протестиращи: Ще свалим табелите на селата, поне да ни махнат от картата на България

„И ние имаме право на нормални и безопасни пътища!“, „Ние плащаме данъци, плащаме винетки и искаме нормални пътища“, „Стига лъжи, искаме действия!“, „Господин Борисов, забравихте ли си обещанието!“

Протестиращи: Ще свалим табелите на селата, поне да ни махнат от картата на България

Това бе изписано на плакатите, които издигнаха жителите на осем села от община Добричка по време на протест срещу лошото състояние на третокласния път Лясково – Добрич. Недоволните се събраха на пътя Добрич – Силистра, до отбивката за Смолница и настояха за спешен ремонт. Те изпратиха декларация с исканията си до Министерството на регионалното развитие и благоустройството, председателя на УС на агенция „Пътна инфраструктура“ и до областния управител. 




„Децата отказват да идват по селата вече. Има над 1 000 души от осемте села, работещи в чужбина – Германия, Унгария, Полша. Една от причините е пътят Добрич – Житница. Ако е хубав пътят ще отидат за 15 минути в Добрич и ще си намерят някъде работа, няма да ходят в чужбина. Сега трябва да пътуват 1 час“, жалва се кметът на Житница Йордан Божанов. Колегата му Божко Божков – кмет на Лясково, сподели, че фирмите вече отказват да пътуват до селото, не искат да ги снабдяват с хляб, проблеми има и с продукцията, която се извозва в момента.

Това е втори протест, през 2016 се проведе такъв пред Областната управа, споделиха недоволните. И припомниха, че тогава им е обещано пътят да бъде ремонтиран. 


Ако няма резултат от протеста ще блокираме един от големите пътища – този или варненския, каза кметът на Житница. И допълни: „Да не се наложи да свалим табелите на селата и да ги занесем в Областната управа или в София да ги пратим, поне да ни махнат от картата на България. Да ни няма и да не правят нищо за тези села“. Йордан Божанов коментира, че ненапразно хората от видинския край искат да минават в Румъния. „Ние не искаме, искаме да си останем в България, но да си идват децата, да живеем нормално в тази държава“, категоричен бе той. 

„Г-н Борисов какво казва: „Пътищата са важна артерия“, къде са пътищата? Ние трябва да кандидатстваме за рекордите на Гинес за път с най-много дупки“, категоричен бе Божинов.

Искаме си пътя, Борисов ни обеща преди година и половина, но не си изпълни обещанието, посочи и Божко Божков.


Аз мога да ви кажа къде са пътищата, сподели общинският съветник Павел Костадинов. Той припомни, че тази година протести е имало във Видин, Враца, Плевен, Павликени, в 16 населени места в Русе, в Кубрат, все в Северна България. По думите му за протести в Южна не можело да се чуе. Според Костадинов МРРБ трябва да бъде прекръстено в Министерство на регионалното развитие на Южна България.

„Като общинска администрация, разчитахме на поет ангажимент от предния митинг, който се проведе през 2016 година пред Областна управа. Тогава имахме категоричното уверение на АПИ в лицето на ОПУ, че ще се предприемат необходимите действия“, каза зам.-кметът на Община Добричка Дико Иванов. Той сподели, че наистина пътят от Добрич до Козлодуйци е поизкърпен, дори е работено и по този от Козлодуйци посока Лясково, но явно финансовият ресурс е бил недостатъчен.


По думите на Дико Иванов това е един от най-лошите пътища на територията на областта, които се стопанисват от АПИ. В тези 8 села живеят около 2 500 души, това е третокласен път, обслужва много села, основна транспортна артерия на територията на областта, каза зам.-кметът. 

Дико Иванов съобщи, че малко преди протеста му се е обадила народната представителка от ГЕРБ Даниела Димитрова и се е ангажирала в най-кратки срокове да започне ремонтът от Козлодуйци до Лясково. 

Болката си пред медиите сподели и Иван Василев Иванов от Черна: „Добрич смятат, че е извън България. Ходил съм из цялата страна, няма място, където да не съм бил и виждам, че от Търново е България. Шумен, Разград, Добрич, не е България“. През сълзи мъжът разказа, че е с минимална пенсия и не му стигат парите, а „имам стаж до Бога“, работя от дете“. Той се възмути, че от едно време софиянци ни командват, те купуват продукцията и правят каквото си искат. „Защо софиянци, нямаме ли местни ръководители?“, попита Иван Василев. И допълни: „Имаме 50-60 арендатори, гледат си кефа, а на хората – майната им“.  Мъжът разказа, че внучето му е в болницата, всеки ден се налага да пътува до Добрич. Знаете ли колко гуми се е налагало да купувам за колата и колко джанти са изкривени, възмути се Иван Василев.

Мъж с три рози бе сред протестиращите. С изречение, което повтаряше през известен период от време, той предложи решение на проблема: „На всяко село - вертолет!“