Животновъдът Пеньо Маринов: Овцевъдството според мен е губещо, не виждам някаква печалба

Пеньо Маринов от крушарското село Северци се занимава с животновъдство от 30 години.

Животновъдът Пеньо Маринов: Овцевъдството според мен е губещо, не виждам някаква печалба

Има 100 говеда, около 50 овце и 20 коня. Освен това отглежда и прасета, но само за лична консумация. Пеньо Маринов отглежда и храна за животните. Има ливади и пасища.


 „Преди пет години имах 350 овце и предлагах овче мляко на мандрите. Поради ниската изкупна цена през последната година ги доихме и правихме само сирене. Овцевъдството според мен е губещо, не виждам някаква печалба“, казва животновъдът. Той обясни, че намаля бройката на своите овце с тенденция до другата или по-другата година да ги няма. 

„Няма и работна ръка. Това е 24 часа труд“, допълва той. Казва, че не е мислил за помощни средства като доилен апарат. „Не зная колко ще просъществувам. Всичко е месец за месец. Не мога да си дам обяснение какво ще стане. С тези болести, които идват, знам ли какво ще стане с фермата“, заяви Пеньо Маринов.

Относно конете споделя, че никой вече не ги търси. „Няма как да ги дам на кланица, защото не са за такава работа. Държа ги и не знам.. може да ги подаря. Зимата идва, те искат да ядат, искат и грижи. Да гледаш нещо, от което нямаш печалба, не е рентабилно“, обясни Пеньо.

По негови думи винаги в ДФ „Земеделие“ има кой да му обърне внимание и даде отговор на въпросите му.  „Не винаги сме наясно с всичко, но тук има кой да ти обясни“, казва той. Споделя, че субсидиите, които получава от ДФ „Земеделие“, са една доста голяма помощ.