Кравеферма „Рогови“ – място, на което се отглеждат 420 животни с обич (+СНИМКИ)

ДФ „Земеделие“ организира „Дни на отворени врати” в Добрич. Проведено бе посещение на кравеферма „Рогови“ в село Котленци.

Кравеферма „Рогови“ – място, на което се отглеждат 420 животни с обич (+СНИМКИ)



В кравефермата се отглеждат около 420 животни. Обработват земя, която главно е за животновъдството и изхранване на животните. Произвеждат всички фуражи. Стопанисват около 2 000 декара общо с пасищата.



Готовата продукция реализират в техен собствен магазин, който се намира в Добрич. Освен това доставят и на малки магазини. 


В стопанството работят един ветеринарен техник, двама доячи и двама фуражири. Във фирмения им магазин има две продавачки. Освен това цялото семейство Рогови се включва в работата във фермата. 


Радослава Рогова, дъщеря на основателя на фермата Станчо Рогов, ни показа помещението с новородени телета, които са до 3-месечна възраст. Те са 30 на брой.


Радослава обясни, че малките бебета все още са със специален режим на отглеждане – индивидуално в клетки. Тя сподели, че някои са на биберон, други на кофички и всички се отглеждат индивидуално. 



Те се гледат като бебенца. Аз и ветеринарният техник ги гледаме. Цялата работа е да наблюдаваш животното, а не само да го храниш и да заминаваш. Трябва да му обръщаш внимание. По погледа му разпознаваш дали е добре или зле. Това си личи, когато го гледаш с желание, като твое дете, разказа Радослава Рогова.


По нейни думи фермерският продукт се търси, но когато е лично продаден от тях. 


Радослава коментира, че няма кадри за работа. „Борбата е фермата да се механизира, за да се стигне до по-малко кадри, но качествени и добре заплатени“, каза тя.

Фермерката обясни, че кандидатстват за субсидии във фонд „Земеделие“, които са им от голяма помощ.

Посетихме и доилната зала, където на всяко място има фотоклетка и допълнителен мини компютър, който е свързан с главния компютър.


Ако дояча забележи някакъв проблем, може да го впише в компютъра на мястото, където се намира кравата. Така автоматично информацията отива в главния компютър, където докторът вижда осведомяването за съответната крава. Цялото състояние на животните се групира. По този начин докторът разбира с кое животно каква работа има.  


Радослава Рогова сподели, че са кандидатствали по нова програма за доилен робот, който сам дои кравите, измерва температурата на млякото и глътките на животното. „По този начин преди да се разболее ще знаем, че не се е хранило нормално или температурата му е повишена. Докторът ще има възможност да получава информация на своя телефон. По този начин ще се улеснява работата му, тъй като още преди да е отишъл на работа, ще знае какво трябва да прави“, коментира тя.


Главната им идея е да предоставят качествена храна на животните и да получават качествено мляко. 


Недко Василев, ветеринарен техник, ни обясни за компютърната програма, с която работят в момента. „Когато искаш да разбереш състоянието на една крава, изписваш номера й. Така излиза нейното име, ушна марка, дата на отелване, осеменяване и колко дни остават до раждането й“, уточни той. По думи на ветеринарния техник в програмата е изписано колко се дои средно на ден кравата и каква млечност има. Също така програмата показва дали съответната крава е разгонена, пропусната, с кого е осеменена, кога е тествана за бременност, кога ще се пресушава и кога трябва да се отели. Дава показания за името на родителите й и колко мляко е издоено през целия й живот.


Ветеринарният техник нагледно показа как работи програмата, като изписа 27 номер в търсачката й. Така разбрахме, че крава 27 се казва Челси, а от нея са издоени над 45 тона мляко. 

„Свикнал съм с едрия рогат добитък. Обичам работата си. Познавам се с кравите, редовно съм покрай тях“, каза ветеринарният техник.