Родители на деца с увреждания от Добрич се включват в националния протест в София

Няколко майки на деца с увреждания и семейство от Добрич днес ще участват в националния протест, който ще се проведе в София, съобщи за Добрич онлайн Стела Илиева – организатор на „Палатков лагер – Системата ни/ ги убива“ в нашия град.

Родители на деца с увреждания от Добрич се включват в националния протест в София

Протестиращите ще се съберат от 17 часа пред сградата на Народното събрание, шествието ще се отправи към Министерски съвет. Очаква се в националната инициатива да се включат майки на деца с увреждания от цялата страна, които изградиха палаткови лагери в различни градове на страната. 



Настояваме за приемането на три закона – Закон за личната помощ, Закон за хората с увреждания и Закон за социалните услуги, сподели Стела Илиева. Тя обясни, че националният протест е в знак на несъгласие срещу поправките в Закона за личната помощ. По думите на Илиева в проекта за закон не са включени техните предложения.

По отношение на Закона за хората с уреждания родителите подкрепят част от текстовете, днес се очаква да внесат своето становище. Докато индивидуалната оценка не се превърне в документ с по-голяма тежест от медицинската експертиза нищо прогресивно няма в закона, за който говори министър Бисер Петков, коментира Стела Илиева. 

Междувременно палатковият лагер в Добрич, който е пред сградата на Общината, излезе във ваканция. На няколко бали са поставени надписи, от които става ясно, че почивката е във връзка с лятната ваканция на Народното събрание. Палатковият лагер в Добрич бе изграден на 6 юни и бе вторият в страната след този в София, който стартира на 1 юни пред Народното събрание.

След приключването на ваканцията на депутатите и връщането им в парламента протестът ни „Палатков лагер – Системата ни/ ги убива“ в Добрич ще продължи, заяви Стела Илиева.