Общинският съвет трябва да утвърди новите управители на ДКЦ II и Психодиспансера

Общинският съвет на Добрич трябва да утвърди направеното от комисия класиране на кандидатите за управители на „Диагностично-консултативен център II – Добрич“ ЕООД и "Център за психично здраве д-р Петър Станчев - Добрич" ЕООД.

Общинският съвет трябва да утвърди новите управители на ДКЦ II и Психодиспансера

Това съобщиха от Общината в отговор на запитване на Добрич онлайн кои са новите ръководители на двете лечебни заведения. 



В петък, 27 юли, се проведе третият етап на конкурсите - събеседване с кандидатите.

В отговор на въпроса ни от Общината отговориха следното:

„При провеждането на конкурсите за управители на "Център за психично здраве д-р Петър Станчев - Добрич" ЕООД и на „Диагностично-консултативен център-II-Добрич” EООД водеща е Наредба № 9 от 26 юни 2000 г. за условията и реда за провеждане на конкурси за възлагане на управлението на лечебни заведения по Закона за лечебните заведения, издадена от министъра на здравеопазването. Съгласно чл. 11, ал. 2 от тази Наредба при провеждане на конкурс за възлагане на управлението на общински лечебни заведения по чл. 1 предложеното от комисията класиране се утвърждава на първото, след провеждането на конкурса, заседание на съответния Общински съвет, но не по-късно от двумесечен срок от получаване решението на комисията. 

Чл. 12. от същата Наредба гласи: В петдневен срок от утвърждаването по чл. 11 комисията обявява класирането на определено от органа по чл. 3, ал. 1 за това място и уведомява участниците за това. Според горепосочените текстове от Наредбата, комисията не може да обяви класирането преди утвърждаването му от Общински съвет – град Добрич.

Съгласно чл. 13., ал. 1 от Наредбата, при нарушение на процедурата по провеждане на конкурса участниците могат да подават писмени възражения до органа по чл. 3, ал. 1 в тридневен срок от уведомяването им, но не по късно от 10 дни от обявяване на класирането на определеното за това място.

Едва след това, в двуседмичен срок от изтичане на срока по чл. 13, ал. 1 кметът на Общината сключва договор за възлагане на управлението с участника, спечелил конкурса, в който се определят правата, задълженията и възнаграждението му (чл.14)“.