Световен фолклорен фестивал в Барселона ще се популяризира с изпълнения на ПФТС „Добруджа“

Стоян Господинов – главен художествен ръководител на представителна фолклорна танцова студия „Добруджа“, пред Добрич онлайн

Световен фолклорен фестивал в Барселона ще се популяризира с изпълнения на ПФТС „Добруджа“

- Г-н Господинов, през юли децата на ансамбъл „Добруджа“ участваха във фестивал в Барселона. Бихте ли разказали как се стигна до участието Ви?



- От 2 до 16 юли представителна фолклорна танцова студия „Добруджа“ участва в Световен фолклорен фестивал в град Барселона по покана на една международна организация, с която работим за първи път. До сега сме работили с Националните секции на ЦИОФФ и ИААФ – световни организации, които са членове на ЮНЕСКО и ПФТС „Добруджа“ е техен член. По една или друга причина намаляха много турнетата за деца, може би от страх от тероризъм. Тази организация, която е частна, ни покани да гостуваме в Барселона на Световния фестивал. С малко опасения се съгласих, но като видях, че има още 44 държави, които са се включили във фестивала, реших да поема ангажимента. Искам да отбележа, че пребиваването ни, престоят ни бяха платени. Но се оказа, че това, което сме платили, е един плюс, тъй като условията бяха перфектни. Бяхме настанени в тризвезден хотел, на стотина метра от морето, с басейн, с аниматори. Споменавам нарочно последната дума, защото имаше един аниматор от африкански произход, който беше сърцето и душата на хотела. Нашите деца останаха очаровани от неговите изпълнения, от това, което той ги караше да правят - да танцуват, да се веселят и на дансинга вечер, и в басейна през деня. Така че условията бяха страхотни. По отношението на храна, заявявам, че аз у дома не мога да си позволя такава, само основното беше 18 вида.


- Бихте ли разказали за фестивала, за участниците в него?

- Фестивалът трябваше да бъде в три поредни вечери. Първата вечер се състоя, и то много добре. Представиха се 24 ансамбъла, като в другите две вечери трябваше на сцената да излязат още 20-ина. Представянето ни беше, разбира се, както винаги, на ниво, изключително добре.  За това говореше фактът, че самият президент на фестивала г-н Цветич и екипът му снимаха само три състава с камера, за да може да популяризира фестивалът. Той снима България, Аржентина и Грузия. Аржентина се представи с професионалисти – шестима танцьори, които бяха неимоверно добри. Много ми харесаха. Лицата им бяха с типично аржентинско изражение, с леки брадички, с националните носии, с ботуши. Това беше един чудесен ансамбъл. Грузия бе представена от певчески ансамбли на професионално ниво. Другите ансамбли също се представиха добре. Молдова беше с около 60 танцьори, те не можеха да се съберат на сцената и играеха на нея и долу.  Смея да твърдя, че нашето представяне бе отлично и това бе оценено от Асоциация на жените в Барселона и от Асоциация на българите в Испания. Втората вечер при нас дойдоха от Асоциацията на българите и поискаха да направим танцова дискотека с фолклорни хора. Но, за жалост, както тук, така и там времето се развали и валя страхотен дъжд. А в Испания през лятото не можеш да вкараш хора в залите, а и в последната секунда няма къде да намериш зала. Заради големия дъжд втората и третата вечер на фестивала се провалиха. Събрахме се на сцената всички ръководители и трябваше да решим какво да правим. Решихме ако спре дъждът след 30-40 минути да продължи фестивалът, нищо, че е късно, там в покрайнините на Барселона и курортните комплекси хората излизат в 22, 23 часа, веселят се и идват да гледат. Но дъждът провали нашите изяви. От двете асоциации казаха изключително ласкави думи за нашия състав, чакаха да видят как танцуват българските деца.

- С какво се представи ПФТС "Добруджа"?

- Първата вечер представихме програма от около 15 минути, втората и третата трябваше да танцуваме още по около 15. Но , за жалост, както казах, дъждът ни провали. Успяхме да представим добруджански и тракийски фолклор, останаха шопски и от Северна България. 


- Не успяхте да покажете и новите носии. 

- Не. Ние по принцип новите носии не ги взехме поради простата причина, че много ни се свидят. Искаме тук,на родна сцена, пред родна публика първо да ги представим. Е, ще ги показваме и навън занапред. В момента правим северняшки носии, цял комплект, и то много бройки. Не 16 на 16, а 40 на 40. Искам да благодаря на Даниела и Юлиян Димитрови, на Дора и Енчо Малеви, на „Ротари клуб“, „Лайънс клуб“, „Майчина грижа“ – всички помогнаха децата да се сдобият с нови костюми. 

- С колко деца пътувахте до Барселона?

- С 33 деца и 8 възрастни, двама ръководители, шофьори, спонсори. Аз лично практикувам не само да отидем на фестивал, както правят много състави. Ние пътуваме, спим вечерта някъде, след това разглеждаме този град. И така и в следващите дни. Първия ден гостувахме в най-големия увеселителен парк „Гардаленд“. След това заведохме децата в Милано и разгледахме забележителностите на града. Придвижихме се до Ница, цял ден разглеждахме Монако. Дори си позволихме, тъй като имахме 3-4 свободни часа, да направим плаж там. В Барселона разгледахме манастира „Монсерат“, „Саграда Фамилия“, Градините на Гауди, паметника на Колумб, площад „Каталуния“. Децата посетиха Аквариума, който е един от атрактивните в света, с много богата колекция. На връщане посетихме Монпелие, Ница, в който си направихме екскурзия с влакче, за да се види целият град. След това отидохме във Верона, където посетихме къщата на Ромео и Жулиета и други забележителности, разгледахме цяла Венеция и се прибрахме. Целта ни е заедно с фолклора децата да опознаят Европа, света, световната култура. Много наблягах на това нашите деца да могат да се движат като европейци в градовете. Там има култура на движение. На пешеходната пътека трябва да се разделят на две, за да могат да се разминават. Ако се сблъскат с някого, с усмивка да се разминат. Да не стъпват върху велоалеите, защото там колоездачите се движат с по-голяма скорост, понякога и със 70 километра. Уча ги и да си общуват с децата, с които се събират в хотелите, в които пребиваваме. Имам танцьори, които са при мен от 15-16 години и които контактуват със запознали се на фестивалите деца, гостуват си. Това е целта – децата да общуват, да упражняват езика, който изучават – английски, немски, някои френски. Искам да отбележа Мария Юлиянова, която беше в езикова гимназия, тя ми бе преводачка по време на цялото турне. Това говори много добре и за самото училище. 


- Какво предстои през есента? Абитуриентите вероятно ще напуснат ансамбъла, ще имате ли нужда от нови попълнения?

- За есента още не сме мислили. Но по принцип на детската студия предстои преминаване от група в група. Защото репертоара децата от малката група го изучиха, правят го перфектно. Сега следва смяна на репертоара, обогатяване с нови танци, усложняване на лексиката на самите танци. Предстоят много сериозни концерти на детската студия, което задължава изпълнителите да се развиват и да вървят напред.