Кърменето помага да осъзнаеш отговорността, която ти предстои през цялото родителство

Марияна Драгнева е акушерка в Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич. От пет години ръководи Училище за бъдещи родители към клуб „Усмивки“. Представител е за нашия град на Алианс на българските акушерки. Разговаряме с Марияна Драгнева по повод Световната седмица на кърменето, която се отбелязва от 1 до 7 август.

Кърменето помага да осъзнаеш отговорността, която ти предстои през цялото родителство

- Г-жо Драгнева, бихте ли разказали за дейността на Алианса на българските акушерки, какви са целите на организацията?


- Това е една асоциация, която беше създадена педи пет години. Идеята е обединяването на акушерското съсловие в България. С годините назад и с всичките здравни реформи в направление майчина сигурност, майчино и детско здравеопазване нещата много се видоизмениха. Женските консултации се прехвърлиха на лекарите. Жените не получават това, от което имат нужда – като интереси, вълнения, пълната информация. На практика женските консултации в повечето случаи се ограничават до ехографски преглед и лабораторни изследвания. Това е много е важно, но паралелно с това е важна и самата подготовка, самата настройка. Твърде многото информация, която получават жените, от друга страна липсата на подкрепа са много важни фактори. И на практика те се чувстват объркани. Няма я акушерката в тази дейност. Дори имаше периоди, в които младите жени не знаеха смисъла на професията акушерка. Ние, например, се обиждаме, когато ни кажат сестри.  Защото нашата квалификация и сферата, в която работим ни отличава – ние не се грижим за болни хора. Промени настъпиха и в детските консултации. Отново там са предимно лекари по кабинети, а тях времето много ги притиска. Прегледът се състои предимно в претегляне на кантара. А жените имат страшно голяма нужда да споделят, както да се похвалят с това, което са постигнали, което виждат като напредък при бебето, така и да споделят тревогите и това, което им липсва, да имат насоки и т. н. Паралелно с това асоциацията има за цел да се повиши грамотността на акушерките, в смисъл да излезем от закотвящата инерция от миналото. Новият начин на живот, новите поколения  вървят със своите изисквания, на които ние сме длъжни да отговаряме.

- Какви са тенденциите в световен мащаб, у нас и в Добрич по отношение на кърменето? Осъзнават ли майките необходимостта и ползата от него?

- Ние много не се отличаваме от света. Фактът, че от 1992 година се водят кампании в световен мащаб в подкрепа на кърменето, говори, че най-вероятно се отдалечаваме от същинското ни, от първопотребността ни да даваме и да получаваме.  Моето лично наблюдение е, че по отношение на раждането нещата вече са много изменени. Хирургичният начин на раждане, секциото някак си много се наложи. А няма как да отделим кърмене от раждане, раждане от бременност като начин на живот, като разбиране и т. н. Бременността е достатъчно дълъг период от живота ни и точно това е целта – да намерим себе си, да намерим бебето, да намерим начин да се подготвим. Винаги жените са се подготвяли, не само сега, и преди са имали нужда. Някак си това остава просто като някакъв биологичен  дълг – жена съм, бременна съм, ще родя бебе.  За раждането жените мислят, избират, сондират мнения, поръчват си го, искат си го. Но когато се стигне до въпроса: Сега ще кърмите ли, Искате ли да кърмите, те въобще не се замислят и отговарят: Ами да. Което означава, че то някакси естествено си следва. Което ме навежда на мисълта, че не сме още толкова силни, че да вървим срещу себе си. И се е запазило това, което е като инстинкт, като интуиция, типично женското, типично биологичното, което е в нас. Искат го. Но много скоро след раждането, буквално часове след него започват да се сблъскват с едни големи предизвикателства. Не са борбени, не са толкова интуитивни, няма го доверието в себе си, няма го доверието в бебето.

- Какво показват наблюденията Ви – кърмят ли днешните жени?

- Прякото ми наблюдение е върху жените, които са преминали през Училището за родители. Там имам и обратната връзка, аз продължавам да съм с жените и в най-трудните моменти, а това са първите 10-20 дни след раждането. Моите жени, наричам ги така, защото знам проблемите, борим се заедно срещу тях, намират подкрепата в мое лице. С повечето от тях успяваме. Може би за тези пет години и половина са минали около 300 жени и мисля, че само две жени още преди раждането бяха взели своето решение, че няма да кърмят бебетата. Имаха много силни доводи за това.

- А наблюденията Ви като акушерка в болницата какво показват?

- Това, което виждам в болницата, е точно липсата на подготовка, на подкрепа. Обърканост. Липса на колеги, които да са до жените. Те идват с нагласата, да ето, раждането трябва да се случи в болница, там има професионалисти, като отида там те ще ми покажат и ще изляза с някакви насоки. Проблемите в здравеопазването са много, няма нужда да ги нищя. Твърде малко сме, няма ни, изнервено е положението и т. н., много са факторите. Получава се един конфликт, трудно им е на жените. От друга страна е връзката със семейството, с близките, те също са в безизходица, защото не знаят как да им помогнат. И казват: Е, хубаво, ама нали има адаптирано мляко.

- Многобройните видове адаптирани млека на пазара, тяхното разнообразие оказва ли влияе ли на решението на майките да не кърмят?

- Много силно. Оставаш с впечатлението, че след като е алтернатива и има такова голямо разнообразие, а кърменето е едно единствено, означава, че едва ли не това е по-добрият вариант, че това, което има цена и етикет, е по-добро. Всичките тези фактори всъщност взаимно си влияят. И идвайки бебето, то си има своите изисквания, трябва да го получи веднага, а те не са готови, не могат, не знаят. И доверието, и бебето, и алтернативата и липсата на подкрепа сформират крайния резултат, в който се отказват да кърмят. И когато нещата не са осъзнати те се прехвърлят върху цялото родителство. А кърменето е нещото, което изключително много помага по-лесно да осъзнаеш отговорността, която ти предстои,  отдадеността, от която бебето има нужда.

- Какви са ползите от кърменето – за майката, за бебето?

- Ползите са отвсякъде. Няма никакви странични ефекти, нито някакви лоши последствия, както за майката, така и за бебето, а покрай тях и за околните. Детето е много по-спокойно, по-бързо развиващо се именно, защото с жеста на кърменето жената интуитивно разчита по-лесно неговите сигнали, отговаряйки на нуждите му. Тя го опознава по-бързо, по-лесно. Майка и бебе си взаимодействат. А пък една кърмеща жена е една спокойна жена, едно спокойно бебе винаги заразява със спокойствието и харизмата и околните.

- Какъв съвет бихте дали на бъдещите майки?

- Да си вярват. Да насочват вниманието повече към себе си. Да имат вяра на бебетата си. Защото вълшебството се крие точно там, в тях.