46-и пехотен Добрички полк представя българската история в московския фестивал „Времена и епохи“

Поредно участие в един от най-престижните международни военноисторически фестивали в света – московския “Времена и епохи”, предстои на регионален клуб “46-и пехотен Добрички полк” към национално дружество „Традиция“.

46-и пехотен Добрички полк представя българската история в московския фестивал „Времена и епохи“

Добричкият военноисторически клуб се утвърди като водещ в българската реконструкция и доказателство за това е поредната покана за участие зад граница. Възстановчиците от Добрич ще представят България на изключително мащабния фестивал, в който участие ще вземат над 3000 реконструктори от 300 военоисторически клуба от цял свят. 


Това е трето участие на РК “46-и пехотен Добрички полк” във фестивала, наричан заслужено “Олимпиадата на възстановките”. През 2014 г. добричките възстановчици направиха своя дебют в него с представяне на българската армия през Първата световна война. Миналата година имаха отговорната задача да представят българската военна история от Средновековието до Втората световна война. 

В тазгодишното издание на фестивала из цяла Москва ще бъдат разположени 30 площадки, на които реконструктори от близо и далеч ще пресъздадат армейския и цивилен живот през различни исторически епохи – от каменната ера до новото време. На българските възстановчици е отредена задачата да се включат в пресъздаването на Руско-турската Освободителна война заедно с техни колеги от Русия. Възстановчиците от Добрич ще представят турската редовна армия от този исторически период, Българското Опълчение и мирното население – градско и селско. Добричкият клуб въведе в българската военноисторическа реконструкция униформата на турската редовна армия, модел 1876 г. Именно тя, заедно с предхождащата я зуафска униформа, ще бъде представена в Москва ведно със снаряжението – пълни копия на оригиналите, шити и подготвяни по образци от “Аскерли музеум” в Истанбул. РК “46-и пехотен Добрички полк” разполага и с пълно копие на опълченска форма и снаряжение, което също ще могат да видят посетителите на фестивала. Ще бъдат показани различни предмети от бита в средата и края на 19 век и ще бъде демонстрирана тяхната употреба. Копия на две знамена ще се веят край добричката площадка на фестивала – байрак на турската редовна армия и реплика на Самарското знаме. Специално за фестивала ще бъде изработен и армейски барабан от епохата. 

Всичко това ще може да се види между 11 и 14 август на Рождественский бульвар в центъра на Москва, когато възстановчиците от Добрич ще се включат в оживелите отминали епохи на “булеварда на историята”.