На сцени в 15-милионен град в Китай се представиха талантливи изпълнители от арт-център „Палитра” (+СНИМКИ)

Участие в Международен детски фестивал на изкуствата взеха талантливи деца от арт-център „Палитра”. Престижният форум се проведе в град Тянджин, който е 15-милионен и е петият по големина в Китай.

На сцени в 15-милионен град в Китай се представиха талантливи изпълнители от арт-център „Палитра” (+СНИМКИ)



Сборна формация представи във фестивала както Добрич, така и България, тъй като бе единствената от нашата страна. В състава й бяха певци и танцьори от студиото за модерни танци и вокалното студио към арт-център „Палитра”, две деца от ПФТС „Добруджа” и едно от СУ „Свети Климент Охридски”. Във фестивала се представиха 33 състава от 23 държави, сред от Индия, Еквадор, Монголия, Австралия, Канада и други.


Фестивалът датира от 1998 година и се провежда на три години. Това е едно от значимите събития на града, сподели за Добрич онлайн ръководителят на вокална студия „Палитра” Анелия Иванова. Тя разказа, че добричките таланти са се представили с 20-минутна програма от съвременни аранжименти на фолклорна основа. Освен това са имали още три участия, в които са зарадвали публиката с части от програмата.


Фестивалът се проведе Детския център на Тянджин, който е огромен, с много дейности и годишно се посещава от около 1 милион деца, разказа Анелия Иванова. Изявите на участниците във форума са били на три открити сцени, а основното им представяне на закрита в една от сградите на центъра. Още при първото излизане на сцена нашите деца определено се отличиха, аплодисментите бяха повече отколкото на другите участници, а организаторът на фестивала дойде лично да ги поздрави, сподели ръководителят на вокалното студио. Тя разказа, че през цялото време са снимали поне 10 телевизии, деца и ръководители непрекъснато са давали интервюта, а фотосесиите са се провеждали непрекъснато.


Искам да подчертая, че разликата от участие във фестивал и в конкурс за децата е много голяма, каза Анелия Иванова. Във фестивал те не се притесняват, а се вълнуват. Приеха присърце изявите си, още повече, че представят България, бяха много отговорни, допълни тя.


Организацията на фестивала беше повече от перфектна, имахме и разходки из града, посещение на музеи. През цялото време с нас бяха три придружителки, осигурени от организаторите. Децата са много доволни от фестивала, от докосването до една по-различна култура. Имаше сълзи в очите им, когато се разделяха с трите придружителки, разказа Иванова.


Участието на сборната формация от Добрич в Международния детски фестивал на изкуствата в Тянджин бе в резултат на специална покана от организаторите, получена чрез директора на арт-център „Стринджендо” в София Емил Струнджев, за което му благодарим, сподели ръководителят на вокалната студия. За да се представят на сцените в китайския град добричките танцьори предварително са били одобрени по изпратени снимки и записи.


От арт-център „Палитра” изказват благодарност за финансовата подкрепа на Община Добрич.

В сряда в 19.30 часа в арт-центъра ще се проведе събитие „До Китай и назад”. В него участниците във фестивала ще направят презентации и ще разкажат за преживяванията си.