Консулът на Италия пред журналисти в Балчик: Обмисляме директен полет Пескара - Варна

Искаме да организираме директен полет от Пескара до Варна, тъй като директните полети от Букурещ до Италия се прекратяват.

Консулът на Италия пред журналисти в Балчик: Обмисляме директен полет Пескара - Варна

Това съобщи пред журналисти в Двореца в Балчик Антонио Таркуинио - почетен консул на Италия във Варна, който бе гост на откриването на Италианската седмица в културната институция. Той съобщи, че по въпроса на 1 септември има среща с кмета на Пескара.



По думите му с организирането на директен полет туристопотокът ще се увеличи. Директорът на летището в Пескара вече изразил своето съгласие. Антонио Таркуинио обясни, че властите в двата града трябва да направят отстъпки от летищните такси, каквато е практиката при прокарване на нова линия, особено нискотарифна, и дотацията трябва да е минимум 50 процента. Така компанията е заинтересована да отрие такава линия, обясни той. И допълни, че очаква интерес, тъй като Пескара се намира в централна Италия.

Италианските туристи когато дойдат в България се влюбват в нея веднага, каза Антонио Таркуинио. По думите му харесват българската кухня, привлечени са също от красотите на България, от зеленината. „В България като се пътува до морето винаги има гора. Ние през 50-те години направихме грешката да изсечем горите. А за италианеца да отиде на море и да се върне в къщи в гората е нещо много хубаво”, обясни консулът.

Той посочи, че през последните години в България идват да живеят много пенсионери от Италия. Започват и да купуват имоти у нас, предпочитат не градовете, а по-малките населени места.

Антонио Таркуинио  сподели, че харесва в България всичко, тук е от 20 години. Когато пристигнал останал с отворени очи.