Официално откриха Дните на италианската култура в Двореца в Балчик

С изложба в Каменната зала бяха официално открити Дните на италианската култура в Двореца в Балчик.

Официално откриха Дните на италианската култура в Двореца в Балчик

Гости на събитието бяха зам.-министърът на културата Румен Димитров и почетният консул на Италия във Варна Антонио Таркуинио.



Кралица Мария Единбург е заложила основно на венецианския стил при изграждането на двореца, както и на старобългарския и арабския, сподели директорът на Двореца Жени Михайлова. По думите й, в алеите са вградени артефакти от Флоренция. Сред тях са трон от втори век, колизеумните колони, невероятно красива майолика от порцелан и керамика. Кралица Мария Единбург е обожавала Италия, посочи Михайлова.

Тя представи тримата италиански автори, чиито творби са представени в изложбата – Алесандро Киараппа, Симона Рицци и Антимо Бертулини.


Румен Димитров приветства присъстващите от името на министъра на културата Боил Банов. „С изключително удоволствие отбелязвам факта, че представянето на италианското изкуство у нас се превръща във важна част от културния ни календар и е знак за взаимната воля на двете страни за разширяване и задълбочаване на културното сътрудничество, което през последните години придобива нови измерения – каза той. - Достатъчно е да спомена само Дните на италианското кино в България, Дните на българското кино в Рим, Дните на Италия в Созопол като доказателство за това, че  традицията на партньорство между България и Италия не е от вчера и има устойчиво бъдеще. Днешното събитие също потвърждава думите ми, а произведенията на тримата талантливи творци на изящните изкуства, които виждаме тук, дори го препотвърждават, при това по уникално красив начин”.

Изложбата може да бъде посетена до 25 август.