Изложба „Старите майстори” представят в Двореца в Балчик

Изложба „Старите майстори”, посветена на творчеството на Стефан Георгов, ще бъде подредена в галерия „Тихото гнездо” в Двореца в Балчик на 17 август, петък, и ще остане там до края на месеца.

Изложба „Старите майстори” представят в Двореца в Балчик

Художникът Стефан Петров Георгов е роден на 6.03.1899г. в град Варна. През 1926г. завършва специалният курс по живопис в Националната художествена академия в София при проф. Цено Тодоров и проф. Иван Ангелов. Става член на „Дружеството на независимите художници“ като участва  в различни общи изложби и през 1931 г. участва в учредяването на Съюза на българските художници, тогава под названието Съюз на дружествата на художниците в България.


Изкуството на Георгов  е заредено с вдъхновение от света на природата и от романтиката на градския живот, видян в неговите различни образи като пейзаж, персонажи, бит в трудовото и празнично ежедневие.  Започнал своя творчески път с пейзажи от родния град Варна, с панорами на красивия град Балчик, където рисува заедно с Христо Каварналиев, той създава големи тематични серии на пейзажи със спокойни сюжети, в които откриваме стила на Цено Тодоров при разрешаването на живописните проблеми в композицията. В картините му  живописта е заредена с чувство, което отразява различни пленерни състояния на природата и на атмосферата на градския живот. През 1927 г. в изложба на „Дружеството на независимите“ в София,  Сирак Скитник пише за Георгов, че живописта му е свежа и, че тя дава надежди за творческото му развитие.  Тематично пейзажът покрива един оптимално широк обхват в творчеството на художника, като в него е скрепено живото вълнуващо отношение на художника към живота. Има малко  запазени негови живописни платна с натюрморти. 

С емоционално проникновение се отличават неговите автопортрети и портрети, в които се разкрива богатството на човешка душевност и умението му да улавя най-характерните черти в психологията на човека, което той усвоява от своя проф. в академията.Картини с битови сюжети присъстват най-вече в ранното творчество на художника. Като художник-индивидуалист неговият идейно-тематичен кръг в творчеството му е фокусиран в света на личните преживявания.

Първата самостоятелна изложба на Стефан Георгов е открита през 1924 г. в „Градското казино“ в София с 50 пейзажа предимно от Варна и Перник. В печата за нея има публикувана кратка рецензия, в която талантът му на живописец е високо оценен. За младия художник се казва, че е „майстор на четката“, че в маслената му живопис тоновете са свежи и хармонично съчетани, и че те имат лекотата на акварела. През 1936 г. Георгов открива втората си самостоятелна изложба в изложбената зала на ул. „Аксаков“ в София, която също има голям успех. От 1931 г. до 1946 г. е учител по рисуване в гимназията в Перник. Представя своя живопис през 1940 -те г. в изложби заедно с художниците проф. Дечко Узунов, Ненко Балкански, Никола Танев, Бенчо Обрешков, Стоян Венев, проф. Илия Петров, Николай Евров, . През 1937 г. открива своя самостоятелна изложба в салона на гимназията, която е посетена от Министъра на просветата ген. Тодор Радев.

За творческият си принос и педагогическа дейност през 1969 г. е награден с орден „СВ. Св. Кирил и Методий“ II степен от Министерство на народната просвета.

Негови картини има в галерията в Брюш, Локардо, Лондон, Шкодивите заводи /рудници/ в Чехия, каменовъглените заводи в Горни Шлонке в Полша, в Управлението на мини Перник, в Художествената галерия на град Перник, СГХГ и в частни колекции в страната и чужбина.