284 кг негодна храна от животински произход е иззета по Черноморието

И през юли Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) продължи засиления контрол по българското Черноморие.

284 кг негодна храна от животински произход е иззета по Черноморието

Инспекциите се провеждат в обекти за търговия на дребно с храни, подвижни, временни и сезонни обекти, обекти с дейност кетъринг, заведения за обществено хранене, включително и такива намиращи се на територията на хотелски комплекси, туристически обекти предлагащи услугата „all inclusive“ и др. на територията на ОДБХ Варна, ОДБХ Бургас и ОДБХ Добрич.


За установените несъответствия са издадени 157 предписания и са връчени 43 актове за установяване на административни нарушения.

Най-често констатираните несъответствия са по сградния фонд и оборудването; липса на регистрация по чл. 12 от ЗХ; търговия с храни без идентификационна маркировка за произход и годност. Нередности са открити и по поддържане на Системите за управление на безопасността на храните (неактулизирани по отношение на нормативната уредба, нередовно водене на записи за входящ контрол, неизпълнение на мониторингови програми за контрол на хигиена и готов продукт); неправилно етикетиране.

За периода са насочени за унищожаване 284 кг храни от животински произход. Поради лошо хигиенно състояние  са затворени обекти на територията на област Варна.