Дъщерята на Христо Господинов – Печката: Докато има кой да го помни, човек е жив

Ретроспективна изложба на добруджанския художник Христо Господинов /Печката/ бе открита в Художествената галерия в Добрич.

Дъщерята на Христо Господинов – Печката: Докато има кой да го помни, човек е жив

Тя представя творби от различни области на неговото творчество – графика, керамика, проекти на декоративно-монументални пластики и стенописи, а също така творби от най-ранното му творчество. В експозицията намират място над двадесет керамики, правени за Франция, графики, изпълнени в различни класически техники и фотографии от личния архив на художника.





Като част от семейството се постарахме с майка ми, въпреки трудностите на времето, да съхраним тези негови творби, сподели при откриването на изложбата дъщерята на Христо Господинов Велина Христова. Тя посочи, че експозицията представя една малка част от творбите му, защото става дума за един най-малко 30 години творчески път. „Но се постарахме да покажем различни периоди, една действителна ретроспекция – от неговите първи работи, през ателието, през скиците. Половината от нещата не са били достояние на публиката. Той беше много прецизен, показваше само най-най-доброто, което смяташе за достойно за своите почитатели, приятели и зрители”, сподели Христова.


Смисълът на човешкия живот е в това до каква степен докосваме другите и какъв спомен оставяме в тях. Убедена съм, че за всеки един от присъстващите споменът, който е оставил в него, е различен, много личен и по някакъв начин ще го носи цял живот. Докато има кой да го помни, човек е жив, каза дъщерята на художника.