Село Люляково обхванато от трайно безводие

Село Люляково, община Генерал Тошево, шести ден е без вода. По високите части на населеното място жителите вече месец са с пресъхнали чешми.

Село Люляково обхванато от трайно безводие

За това алармира кметът на селото Генади Димитров. Собственик на къща в селото е направил дори календар, за да отбелязва кога има течаща вода и кога не. Статистиката му показва, че за четири месеца през тази година над 80 дни водоподаването е било спряно. Проблемът е  заради честите аварии по основния водопровод, който захранва селото и е от години, споделя кметът и допълва, че днес предстои да бъде преустановено и централното захранване, с което дори и селската чешма ще пресъхне. Така населеното място ще остане изцялобез вода. Днес са осигурени цистерни, за да могат хората да напълнят вода поне за животните си, споделя още Генади Димитров. 



За проблема са информирани всички институции в страната. „Всяка година изпращаме жалби и подписки до министерства, до омбудсмана Мая Манолова, къде ли не, но отговор нямаме отникъде“, казва Генади Димитров. Според него, единственият вариант на селото да се спаси от постоянната липса на вода е като се изгради алтернативно трасе от съседното село Малина, където има помпан станция и при авария на основния водопровод, да се използва именно това трасе. 

Генади Димитров заяви, че ако не се вземат спешни мерки и се продължи с липсата на реакция от страна на държавата, жителите ще излязат на протест.