Парична гаранция за дрогиран мотоциклетист, причинил смъртта на пешеходец и избягал

Парична гаранция за дрогиран мотоциклетист, причинил смъртта на пешеходец и избягал
Окръжният съд уважи молбата на 22-годишния Р. К. от Добрич и измени наложената му мярка за неотклонение от „задържане под стража” в „парична гаранция“.

Младежът е привлечен като обвиняем по досъдебно производство на Първо РУ на МВР за това, че на 23 юни т. г. по ул. “Хр.Ботев“ на кръстовището с ул.“Гривица“, при управление на мотоциклет „Сузуки“, е нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил смъртта на 66-годишен пешеходец. Според обвинението младежът е извършил деянието след употреба на наркотично вещество – канабис, и без да има необходимата правоспособност, като след инцидента избягал от местопроизшествието.


В съдебната зала и двете страни изразиха становище, че мярката за неотклонение на задържания трябва да бъде променена в по-лека. Защитникът на младежа поиска тя да бъде заменена с „подписка“, а представителят на прокуратурата настоя за „парична гаранция“.


След преценка на материалите по делото и доводите на страните Окръжен съд - Добрич наложи на обвиняемия “парична гаранция“ в размер на 1 500 лева.


Съдът постанови определението си като взе предвид факта, че спрямо младежа е повдигнато обвинение за деяние, извършено по непредпазливост, а в такива случаи според законовите разпоредби задържането под стража в досъдебното производство не може да продължи повече от два месеца. 


Младежът е задържан на 23 юни и днес изтича посоченият срок за задържане, пояснява съдът. Това налага мярката да бъде изменена в по-лека, въпреки че и към настоящия момент е налице обосновано предположение за съпричастност на обвиняемия към деянието, предмет на разследването, и все още съществува опасност той да се укрие или да извърши друго престъпление, коментира съдът. В определението се посочва, че законодателят е вменил задължение на прокурора след изтичането на двумесечния срок незабавно да разпореди освобождаване на задържаното лице, но тъй като това не е извършено, следва съдът да го направи.


Съдебният акт може да бъде обжалван в тридневен срок пред Апелативен съд - Варна. Определението подлежи на изпълнение след влизането му в сила.


 


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+