Две добрички джебчийки, осъдени в Холандия, ще излежат присъдите си в Сливенския затвор

Две добрички джебчийки, осъдени в Холандия, ще излежат присъдите си в Сливенския затвор
Влезе в сила решение на Окръжен съд - Добрич, което дава право на две осъдени в Холандия българки да изтърпят наложените им наказания в български затвор.

24-годишната М. П. от добричкото село Дончево и родената в Добрич 20-годишна М. П., която понастоящем живее в село Борец, област Пловдив, са били осъдени за три деяния, квалифицирани по холандското законодателство като кражба от две заедно действащи лица.


Двете са били признати за виновни в това, че през август 2017 година, в различни населени места в Холандия, са извършили джебчийски кражби. От четирима потърпевши били отнети общо три портмонета и един смартфон. За деянията си 24-годишната е получила наказание „лишаване от свобода“ за срок от 5 месеца, а 20-годишната е била осъдена на 6 месеца затвор.


Постановените спрямо тях присъди са влезли в сила на 23 май т. г., след което холандските власти са ги обявили за международно издирване с Европейски заповеди за арест, издадени с цел изтърпяване на наложените им наказания. Двете жени са задържани в Добрич на 9 август.


В производството пред Окръжен съд - Добрич те поискаха да не бъдат предавани на холандските власти, а да изтърпят присъдите си в български затвор, за да могат да бъдат посещавани от своите близки. Окръжен съд - Добрич намери молбите им за основателни и отказа да изпълни Европейските заповеди за арест, като прие да приведе в изпълнение у нас наложените им в Холандия наказания. Съдът взе решението си, след като отчете, че жените са български гражданки, постоянно пребиваващи на територията на нашата страна, семейни са и имат по две малолетни деца. Съдебният състав счете, че следва да се спази правото на осъдените да изтърпят наказанието „лишаване от свобода“ най-близко до местоживеенето си, за да не се прекъсват семейните им контакти и да не се затрудни впоследствие правилната им ресоциализация. 


Жените вече са приведени в Сливенския затвор, където ще търпят наказанията си.


 


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+