За поредна година ще се проведе конкурса „Надежди, таланти, майстори“ в Добрич

За поредна година ще се проведе конкурса „Надежди, таланти, майстори“ в Добрич
От 10 до 14 септември в Огледална зала „Нели Божкова“ ще се проведе тазгодишното издание на МММК „Надежди, таланти, майстори“, съобщават от Общината.

Конкурсът е творческа среща, на която млади надежди изявяват таланта си пред майстори. Ежегодният Международен конкурс за изпълнители на класическа музика се провежда под патронажа на кмета на града.


В дългата вече 22-годишна история на Конкурса „Надежди, таланти, майстори“ - превърнал се в една от емблемите на културния живот в Добрич като членове на международното жури са участвали именити музиканти и преподаватели. В последните години някои от тях са били проф. Иван Димитров /цигулка/ от Виена, проф. Божидар Ноев /пиано/ - ръководител катедра в Консерваторията в Инсбрук, Австрия, проф. Божидар Братоев /цигулка/ преподавател в музикалната академия „Принц Рение ІІІ “ в Монако, Диригентите Деян Павлов - гл. диригент на Плевенската филхармония, духовно свързания с Добрич маестро Йордан Дафов; вписаната в Почетната книга на града проф. Ринеке Смилде /флейта/ от Холандия; проф. Масимо Гон от Музикалната академия „Джузепе Тартини“ в Италия.


На тазгодишното издание жури ще бъдат - вдъхновителят и негов председател проф. Виктор Чучков, проф. Гинка Гичкова /цигулка/, проф. Фаусто Ди Чезаре /пианист и диригент/ -ръководител катедра в консерваторията „Санта Чечилия“ в Рим, проф. Стефан Попов /виолончело/ преподавател в „Гилдхол скуул“ Лондон, доц. Огнян Константинов /виола/ преподавател в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ София.


В края на всяка година Организационният комитет определя видовете инструменти за солистичните категории. За 2018 г. това са пиано, цигулка, виола, виолончело. Интерес представляват категориите Учител/ученик, Акомпанимент, Клавирно дуо на 4 ръце.


При категорията Камерни ансамбли, журито промени правилника, по който работи в частта определяне възрастта на участника, както следва: „Възрастта на участниците в категория Камерни ансамбли се изчислява като средна възраст. Величината  трябва да съответства на посочените в Регламента (напр. трио с участници на 18 , 25 и 27 г. - общата сума на годините е 70, което се разделя на броя участници 3 или  18 +25 +27 = 70 : 3 = 23, триото попада във Втора група - от 20 до 25 години. Същото важи и за клавирните дуа - напр. участници с възраст 18 и 36 г. - 18 + 36 = 54 : 2 = 27, дуото попада в Четвърта група - от 26 до 35 години“. Това е с цел разширяване обхвата на категориите и в синхрон с добрите европейски практики за подобни конкурси.


„Надежди, Таланти, Майстори“ е конкурс включен в Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби (вж. ДВ бр.14/13.02.2018 г. ПМС № 17), т.е лауреатите на призови места от съответна категория получават  годишни стипендии от Министерство на културата. Също така те получават Диплом и парична премия от организаторите - Община град Добрич. Нерядко  член на журито връчва награда (диплом и/или парична премия) от собствено име и средства при показан изключителен талант на участник  и поради невъзможността наградите да се делят.


Новото тази година е, че най-високата награда  „Гран при” за изключителни постижения освен всичко включва и ангажимент за концерт в Academia Musicale Praeneste (Рим, Италия), осигурен от нейния почетен председател - проф. Фаусто Ди Чезаре.


Поради много високите изисквания, е имало издания, в които не се е присъждал „Гран при“. 


Конкурсът има строг регламент, като в същото време организаторите осигуряват подходящи зали за репетиции, акустични такива в самия ден на явяване, съдействат за осигуряване на корепетитори и цялостния комфорт на участниците и техните придружители. Пианистите имат привилегията да свирят на роял „Стейнуей“. 


След приключване на конкурсната част и определяне на лауреатите е церемонията по награждаването, последваща от вълнуващи техни изпълнения пред препълнена зала. А най-уникалното е концертът-подарък, изпълнен от членовете на журито, който превръща напрегнатите конкурсни дни в един истински празник на класическата музика. 


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+