Обявен е ден на траур заради трагедията в Искърското дефиле

27 август (понеделник) е обявен за Ден на национален траур заради тежката автобусна катастрофа в Искърското дефиле, в събота, при която загинаха 16 души, а 21 бяха ранени.

Обявен е ден на траур заради трагедията в Искърското дефиле

Тогава автобус с хора прибиращи се от екскурзия излезе от пътя и падна от 20 метра височина.



Някои от ранените продължават да са в тежко състояние, като са настанени в няколко болници в София. Повечето от загиналите са от софийското село Световрачане, сред тях е и момче на 13 години.

До този момент разследващите не са установили точната причина за трагичния инцидент. Основните направления, по които се работи, са три – действията на водача, изправността на автобуса, както и техническото състояние на пътния участък.

Днес трябва да стане ясно дали ще има конкретни обвинения за трагедията край Своге.

Разследването се води от Националната следствена служба. Решението на държавното обвинение се чака в ранния следобед и до голяма степен то е свързано с назначените технически експертизи.

Една от тях е на състоянието на пътя. Фирмата, извършила ремонта на пътния участък в Искърското дефиле, пусна съобщение до медиите в неделя вечерта, с което отрече да има вина за инцидента. Бившият шеф на отдела за разследване на аварии и тежки катастрофи в Националната следствена служба Георги Илиев обаче заяви в неделя по NOVA, че пътната обстановка има скрити дефекти, които зад вола не биха могли да бъдат възприети от водача.

„Учудва ме фактът, че има няколко оплаквания до държавните институции от фирмата-строител. В продължение на месеци нашата държава не е могла да я застави да си свърши работата както трябва”, казва експертът.

С експертиза ще се установява и техническото състояние на пропадналия автобус и поведението на шофьора. 59-годишният Григор Григоров, който е в болница без опасност за живота, е и един от собствениците на фирмата – превозвач „Мобилус-5“.  

Независимо експертно разследване с участието на специалист по пътна безопасност от Австралия започва днес

на мястото на жестоката катастрофата. Чрез видеозаснемане от дронове и външна консултация, от Института за пътна безопасност ще търсят причините за тежкия инцидент.

В памет на всички загинали националните флагове върху сградите на всички държавни институции ще бъдат наполовина свалени.

В Църквата „Св. Безсребърници Козма и Дамян“ в село Световрачане днес ще бъде отслужена заупокойна литургия в памет на жертвите и молебен за изцелението на пострадалите от тежката катастрофа.

Източник: Vesti.bg