Генералтошевци се поклониха пред саможертвата на летците-герои

Днес, в деня на национален траур в памет на жертвите на трагедията край Своге, гевералтошевци почетоха паметта на капитан Венко Савов и старши лейтенант Йордан Тенчев, които през далечната вече 1986 година извършиха подвиг, който и продължава да вдъхновява.

Генералтошевци се поклониха пред саможертвата на летците-герои

Кметът на Община Генерал Тошево Валентин Димитров, неговият заместник Георги Георгиев, служители от Общинска администрация, признателни граждани, деца, близки и колеги се поклониха пред героизма на двамата летци. В своите слова по случая кметът и зам.-кметът изтъкнаха важността на взетото от капитан Венко Савов и старши лейтенант Йордан Тенчев решение, превърнало ги в наши герои, които никога няма да бъдат забравени.



На 27 август преди 32 години военните летци се разбиха със самолет МИГ-21У, като вместо да катапултират, изведоха авариралата машина извън пределите на Генерал Тошево и загинаха, за да спасят от сигурна гибел стотици мирни граждани в индустриалната зона на града. В близост до лобното им място през 1996 година по инициатива на Общината и със съдействието на поделение 28 770 в Балчик беше открит паметник на двамата герои. Всяка година пред него се полагат венци и цветя.

Двамата летци са удостоени посмъртно със званието “Почетен гражданин” през 2000 година, техните имена носят и две улици в града.

Венко Савов е роден на 6 август 1952 г. в Горна Оряховица. Старши пилот първи клас. През 1985 г. е завършил квалификационен курс във Военната академия “Юрий Гагарин” в Москва. През август 1986 г. е назначен като щурман в поделението в Балчик.

Йордан Тенчев е роден на 11 януари 1960 г. в Монтана. Старши пилот втори клас. През 1985 г. е изпратен в поделението в Балчик.