Няма нови активизирани свлачища в община Балчик

Не са докладвани активизирани свлачища в община Балчик след направен обход на комисия от специалисти, съобщи радио „Варна“.

Няма нови активизирани свлачища в община Балчик

Това коментира заместник–кметът Димитрин Димитров в отговор на въпроса дали отключиха още свлачища дъждовете през втората половина на юли и последвалото сухо време. Ако има незначителни движения на пластове, те ще бъдат посочени в годишния доклад на Геозащита, уточни още строителният зам.-кмет. Срутище е констатирано в изоставен имот на ул. „Ал. Стамболийски“ и преовлажнени терени в имоти, заключени между улиците „Бачо Киро“ и „Черно море“.



Във вилната зона е извършен оглед на имоти с изградени басейни. На Златна рибка – пътя Балчик – Албена, където имаше пропадане, не е констатирано ново раздвижване, добави той. А по повод свлеклите се земни маси на крайбрежната алея близо до Албена, той каза, че не са значителни. Мястото е обозначено като забранено за преминаване поради опасност от свлачище. Много пешеходци и велосипедисти обаче пренебрегват предупрежденията. Преди 15 години на около километър южно от участъка загинаха двама души, смазани в бунгало от свлеклите се пръст и камъни. За възстановяването на участък от разбитата дамба близо до Албена, който е държавна инфраструктура, Общината е изготвила проектиране, чието изпълнение ще струва близо 11 милиона лева, съобщи неотдавна балчишкият кмет Николай Ангелов.

Многото дъждове през юли се отразиха на градския стадион. Констатирано е недопустимо слягане на основата на осветителна мачта с фундамента на оградата, подпорна стена, укрепваща югозападния ъгъл на терена. Информация за опасно състояние е изпратена чрез Областна администрация до Междуведомствената комисия по бедствия и аварии за финансиране. Тази седмица ще стане ясно какво ще се прави по стадиона, уведоми зам.-кметът Димитрин Димитров.

Снимка: Радио „Варна“