Съкровището от Калиакра ще се завърне в Каварна след година, туристи вече питат за него

Следващата година, след като бъде сложена сигнално охранителна техника и нов тип витрини, каварненското съкровище ще бъде показано в историческия музей в Каварна. Това заяви на пресконференция днес директорът Пенко Георгиев.

Съкровището от Калиакра ще се завърне в Каварна след година, туристи вече питат за него

Припомняме, че на 17 август под подовото покритие на помещение в крепостта „Калиакра” в Каварна бе намерено гърне с монети  и накити.

„През този сезон, 15-и подред, решихме да продължим да работим в сектора, който има кодовото название ”Сектор 83”. Неговото откриване стана съвсем случайно, имахме намерение да работим на други места от вътрешния град на Калиакра, обаче загрижен посетител ни съобщи, че се е оголил някакъв череп на източния бряг на крепостта. Отидохме да го  проверим и така през 2014 година бе открит един доста представителен некропол.  В някои от гробовете открихме златни монети, поставени върху очите на погребаните. Оказа се, че сме попаднали на поредния богат некропол на Калиакра, това ни даде основание да разширим проучванията”, заяви доц. д-р Бони Петрунова.





През изминалата година разчистването на т. нар. късна сграда, която Петрунова нарича „татарската къща”, продължава. Под  една  от плочите на разкрития плочник археолозите откриват гърне със сребърни и златни монети и накити. Почистването на съдържанието на гърнето и преброяването на артефактите отнема 6 часа. В него са намерени 957 предмета. От тях 873 са сребърни монети, 28 са златни, 11 апликации и катарами, 28 копчета, 11 златни обеци, 2 пръстена – сребърен и златен, и 4 мъниста от скъпоценни камъни, едното златно.

Археолозите предполагат, че построената върху  гробище къща е била вдигната много бързо и е била собственост на татарски вожд. Намереното съкровище не е представлявало семейни реликви , а по-скоро военна плячка, събирана в един кратък период от време, заяви доц. д-р Бони Петрунова.



„Тази находка, колкото и висока научна стойност да има, тя вълнува със своето съдържание - гърне със злато, сребро и  накити. Така че всяко дете дори и без да му обясняваме научната стойност на откритието ще дойде да види за какво става дума”, каза директорът на Исторически музей Каварна Пенко Георгиев. Той допълни, че интересът към крепостта Калиакра и музея в Каварна е нараснал след това откритие и всеки посетител пита кога ще може да се види съкровището.

„В момента не можем да си позволим, без да вложим достатъчно средства в сигнално охранителна техника и в нов тип витрини, да покажем  съкровището пред широката публика, но това ще стане и догодина, след като предприемем съответни действия ще го покажем, заяви Пенко Георгиев.

На същото място миналата година бе открита и нефритената тока, която може да бъде видяна в изложба в Двореца в Балчик.  По негови думи тя ще бъде върната в Каварна през септември и жителите и гостите на крайморския град ще могат да я видят в историческия музей.

Източник: kavarnadnes.com