14 години от трагедията в Беслан, отнела стотици животи

На 1 септември 2004 година в руския град Беслан беше извършено едно от най-жестоките терористични нападения. В резултат загинаха 334 цивилни, 186 от които деца.

14 години от трагедията в Беслан, отнела стотици животи

При щурма за освобождаването на заложниците, причинил част от жертвите, бяха убити и 12 служители на специалните служби, а около 750 души бяха ранени.



Във фаталния първи учебен ден чеченски сепаратисти вземат за заложници цяло училище в градчето в Северна Осетия. В препълнената с деца, родители и учители сграда има над 1200 души. Малко след началото на тържеството нахлуват 32-ма терористи. Сред тях са и две жени шахидки - с пояси взрив около себе си.

Властите започват двудневните преговори с похитителите, които не дават резултат. Заложниците са затворени във физкултурния салон, без да им дават нито вода, нито храна. Казват им, че това е "глад в името на Аллах". Оцелели разказват, че майки са карали децата си да пият от собствената си урина.

На 3 септември е началото на развръзката. Терористите започват да взривяват бомби сред заложниците. Пускат медицински екипи, за да изнесат телата на 21 убити. Тогава и руските сили за сигурност предприемат атака. Училището е обградено от командоси. Към тях се присъединяват и въоръжени цивилни - бащи и близки на заложниците.

За да се предпазят, похитителите откриват огън, но и карат деца да застанат на прозорците. От физкултурния салон проехтяват две мощни експлозии. След тях започва хаотична стрелба от двете страни. Спецчасти обстрелват училището с тежки оръжия и от прозорците на околните блокове. Физкултурният салон с пленниците е разрушен, а последствията ужасяващи - много от оцелелите деца са осакатени завинаги, някои ослепяват.

Години по-късно, Юрий Айляров, който губи 7-годишната си дъщеричка Светлана, разказва: "Щурмът започна в 1.15 през нощта. Пет минути преди експлозията, дъщеря ми се отдалечи от майка си и каза "Пие ми се вода". След пет минути всичко започна. Майка й не можа да я намери. Открихме я на следващия ден във Владикавказ при разпознаването на телата".

Ликвидирани са 31 терористи. Жив е заловен само един. 23-годишният чеченец Нурпаша Кулаев не се признава за виновен и твърди, че е бил закаран насила в училището. По-късно той е осъден на доживотен затвор. 

Две седмици след трагедията - на 17 септември - отговорност за нападението поема чеченският сепаратистки лидер Шамил Басаев. Той заявява, че желанието му е било да създаде ислямско емирство в цял Северен Кавказ от Черно до Каспийско море, а Чечня да бъде официално призната за независима. Басаев е убит при спецоперация на руските сили за сигурност години по-късно.

След трагедията, само за ден край Беслан изниква цяло ново гробище. В него един до друг почиват християни и мюсюлмани и мястото е наречено "Градът на ангелите". Един от местните мъже - Касполат Рамонов, който губи жена си и едната си дъщеря при нападението, доброволно става пазач на гробището и знае наизуст имената и възрастта на всички погребани жертви.

Днес Беслан е единственото място в Русия, където първият учебен ден не започва на 1 септември. Там, вече 14 години, е ден на траур...

Източник: dnes.dir.bg