Здравите прасета – под ножа и във фризера

Предлагаме на хората да си заколят прасетата и да ги приберат във фризерите, когато им кажем, че не са болни.

Здравите прасета – под ножа и във фризера

Това препоръча вчера изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев. Ако се заколят обаче болни прасета и се приберат по хладилните камери – това е най-добрият начин за разпространението на болестта в цялата страна, категоричен е експертът. „Хората трябва да разберат, че ако прасето не се чувства добре не трябва да бъде заклано, а да се вика ветеринарен лекар, за да се установи причината за неразположението“, каза още шефът на БАБХ.

Свинете в съседното село Бозвелийско засега няма да бъдат евтаназирани. Това ще стане, ако има положителна проба за Африканска чума по свинете за животно от селището. Една от основните версии е, че АЧС е достигнала до България със заразен фураж, закупен от Констанца.

Хората в региона приемат ситуацията с евтанизирането на прасетата за нормална. Оказало се е обаче, че прасетата в селото са три пъти повече от регистрираните. Успоредно с евтаназията се стартира и дезинфекцията в т.нар. заден двор, която ще бъде многократна, стана ясно от думите на земеделския министър Румен Порожанов. Усилията на ветеринарните екипи в региона вече се насочват към вземането на проби от животните в 10-километровата граница.

На 31 август беше потвърдено наличие на Африканска чума по свинете в България. По-късно същата вечер всички прасета в провадийското село Тутраканци бяха унищожени, след като Националната референтна лаборатория потвърди инфекция с вируса на африканска чума при домашни свинете. Сигналът за повишена заболеваемост в  животновъден обект  тип „заден двор“ e постъпил в БАБХ на 30 август. Става дума за животни, отглеждани от председателя на местната земеделска кооперация. В засегнатия животновъден обект са отглеждани 7 броя прасета за угояване. Незабавно взетите проби са изследвани и потвърдени положителни за наличие на вируса на АЧС от Националната референтна лаборатория. Село Тутраканци е на 7 километра от Провадия, с 232 жители, предимно възрастни хора.

Със заповед на изпълнителния директор на БАБХ вече е обявена 3 км предпазна зона около огнището, в която влизат с. Тутраканци и с. Бозвелийско. В десет километровата граница пък влизат всички населени места от общините Провадия, Аврен, Долни Чифлик и Дългопол. В тези селища ще започне преброяване и актуализация на данните за домашните свине и животновъдните обекти в информационната система ВетИС, ежеседмични клинични прегледи за чума по домашните свине и други заразни болести във всички обекти с домашни свине.