Районен съд - Балчик посреща унгарски и румънски магистрати

Съдии от Унгария и Румъния ще посетят Районен съд - Балчик идната седмица, съобщи председателят на институцията съдия Ивелина Велчева.

Районен съд - Балчик посреща унгарски и румънски магистрати

Гости на съда ще бъдат четирима унгарски магистрати, чиято визита се осъществява по линия на Програмата за двустранен обмен на Европейската мрежа за съдебно обучение (ЕМСО). В понеделник на еднодневно посещение в Балчик пристигат и румънски съдии от Районен съд - Мангалия, с който от три години Балчишкият районен съд поддържа добри професионални контакти. Магистратите от трите европейски държави ще проведат работна среща с цел обмяна на опит, знания и добри практики.



Посещението на унгарската делегация, в която са включени съдии от Районен съд - гр. Мако и Окръжен съд - гр. Сегед, ще продължи до петък. По време на престоя си у нас гостите ще получат информация за българската съдебна система, статута на българския съдия, етичния кодекс на магистрата, работата на държавните съдебни изпълнители и съдиите по вписванията, приложението на медиацията. Унгарските съдии ще бъдат запознати с организацията на работа в Районен съд - Балчик, ще посетят съдебни зали, кабинети на магистрати, деловодства.

Четиримата унгарски съдии ще имат възможност да участват и в обучение, свързано с новия законодателен пакет на ЕС за защита на личните данни, което ще се проведе в Балчик на 11 септември. В следващите два дни те ще посетят Окръжен съд - Добрич и Апелативен съд - Варна.

Снимка: БНР