Остават в ареста разследван за умишлено убийство на 69-годишен мъж от Добрич

Окръжен съд - Добрич остави без уважение молбата на мъж от село Лозенец, общ. Крушари за изменение на наложената му мярка за неотклонение „задържане под стража“ в по-лека.

Остават в ареста разследван за умишлено убийство на 69-годишен мъж от Добрич

34-годишният П.М. е привлечен като обвиняем по досъдебно производство на ОД на МВР за това, че на 21 срещу 22 юни т.г., умишлено е умъртвил 69-годишен мъж от Добрич, като деянието е извършено при условията на опасен рецидив. Според събраните на този етап данни от разследването 34-годишният е бил в дома на загиналия, между двамата възникнал конфликт и задържаният нанесъл удари на възрастния мъж, в резултат на които той е починал.


В съдебното заседание днес мъжът отрече да е извършил престъплението, в което е обвинен. Той настоя съдът да промени мярката му за неотклонение с мотив, че страда от тежко заболяване, здравословното му състояние се е влошило и е имал няколко припадъка в ареста.

Окръжният съд установи обаче, че твърденията на мъжа не се подкрепят от приложените по делото медицински документи. Евентуалното наличие на тежко заболяване следва да бъде установено от назначената по досъдебното производство съдебно-психиатрична експертиза, прецени съдът и прие, че към настоящия момент  липсват доказателства за несъвместимост на здравословното състояние на арестанта с условията за живот в местата за лишаване от свобода.

В определението си съдът посочва, че все още е налице обосновано предположение за съпричастността на обвиняемия към разследваното тежко умишлено престъпление, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. Реална е и опасността той да се укрие или да извърши друго престъпление. 

Съдът определи 30-дневен срок, в който няма да се допуска ново искане за промяна на мярката, освен ако то се основава на влошаване на здравословното състояние на обвиняемия. 

Постановеният от Окръжен съд - Добрич съдебен акт подлежи на обжалване пред горната съдебна инстанция в 3-дневен срок.