Над 800 експоната показват в Музея на историята на водката в Каварна

Първият музей на историята на водката у нас и вторият в Европа е създаден на 21 март 2017 година от Игор Раскевич в крайморския град.

Над 800 експоната показват в Музея на историята на водката в Каварна



В него могат да бъдат видени над 800 вида водка, щофове, бутилки, разположени в две зали.

В попечителският фонд на музея влизат 20 човека от България, Полша, Украйна, Германия, Русия, Молдова, Белгия и Великобритания.


Сред най-интересните експонати са бутилки, направени от кожа от носорог, както и такива от 1903 и 1905 година. Най-старата и най-скъпата е направена от порцелан за Наполеон Бонапарт в Лимож.


Едната от музейните зали е наречена „Императорската“. Тя е посветена на владетелите, които имат особен принос в развитието на алкохолната напитка. В нея може да се види портрета на Екатерина Велика, която на 31 март 1765 година подписва указ, с който разрешава производството на водка без данъци и акцизи.


„Петър I въвежда първия стандарт за алкохолната напитка. По негово време се давал медал за консумация. Императорът бил човек с чувство за хумор. Той организирал приеми и ако някой закъснеел му се наливало литър и половина водка. Човекът трябвало да изпие количеството, но след това падал под масата, тогава бил окичван с този медал. Трябвало да го носи в продължение на седмица, ако го махнел се наказвал с 5 години затвор и глоба“, разказа Игор Раскевич. „Дъщерята на Петър I Елисавета Петровна дава официалното название на водката, преди това са я наричали самагон, ракия, аквавита и хлебно вино“, допълни той.


Всеки посетил музея има възможността да опита от напитката и да хапне вкусен черен хайвер.



Източник: http://www.kavarnadnes.com