Рязко са намалели първокласниците в Добрич, школският звънец ще бие за първи път за 640 деца

Съобщавам с голямо безпокойство, че тази година първокласниците в Добрич са 629 в общинските училища и 11 – в частните, или общо 640.

Рязко са намалели първокласниците в Добрич, школският звънец ще бие за първи път за 640 деца

Това каза по време на ежеседмичната кметска оперативка зам.-кметът по хуманитарни дейности д-р Емилия Баева. Тя припомни, че миналата година за първи път първолаците в града ни са били под 800, по думите й сега много рязко са намелели почти със 100.



Д-р Баева информира и за хода на ремонтите в училищата в навечерието на първия учебен ден. Както Добрич онлайн вече писа, за учениците от Ветеринарната гимназия първият учебен звънец вероятно няма да бие в сградата й, а в друга, заради продължаващ ремонт по проект. В училища – ОУ „Христо Ботев“, ЕГ „Гео Милев“ и ПМГ „Иван Вазов“, чието реновиране ще се извърши по друг проект, не са извършвани големи реконструкции. 

Във всички училища е направено основно почистване на помещенията, боядисване с латекс на фоайета, коридори и частично на класни стаи и физкултурни салони, там където се налага, съобщи д-р Баева. Частични ремонти на покриви са извършени в ОУ „Н. Й. Вапцаров“, СУ „Димитър Талев“, СУ „Св. Климент Охридски“, СУ „Любен Каравелов и ПГ по аграрно стопанство, а частично са обновени фасадите на ОУ „Хан Аспарух“, ОУ „Христо Смирненски“ и СУ „П. Р. Славейков“. 

Нови класни стаи са изградени и оборудвани в ОУ „Хан Аспарух“, а в СУ „Димитър Талев“ врати ще отворят кабинет по обществени науки и кът за четене. Две спортни игрища – за волейбол и футбол, в СУ „Св. св. Кирил и Методий“, са още в процес на изграждане. Изцяло е ремонтирана северната част на оградата на СУ „П. Р. Славейков“. В момента тече реновирането на учебния полигон на ПГ по аграрно стопанство.