Решетки за мъж, пребил бившата си жена, свидетелствала по дело за палеж срещу него

Състав на Окръжен съд - Добрич остави без уважение молбата на разследван за палеж за изменение на наложената му на 31 август т. г. от Районния съд мярка за неотклонение „задържане под стража”.

Решетки за мъж, пребил бившата си жена, свидетелствала по дело за палеж срещу него

Той е привлечен като обвиняем за извършен на 2 януари т. г. палеж в село Медово, при който са били унищожени 5 000 бали фураж. Първоначално с постановление на водещия разследването полицай на мъжа била наложена мярка за неотклонение „гаранция“ в размер на 500 лева. 



На 30 август обаче той бил задържан от наблюдаващия делото прокурор, след като два дни по-рано нанесъл побой на бившата си съпруга. Жената е свидетел по делото и твърди в показанията си, че от датата на първоначалното му привличане като обвиняем мъжът многократно е отправял закани за убийство към нея и нейни близки, включително и към потърпевшия от палежа.

Окръжният съд прецени, че с горното си поведение мъжът е нарушил взетата спрямо него първоначална мярка за неотклонение.

Доколкото една от целите на „паричната гаранция“ е да попречи на обвиняемия да извърши друго престъпление, то очевидно в случая тя не е изпълнила предназначението си, коментира съдът. В тази връзка законосъобразно и обосновано Районен съд - Добрич е заменил наложената му „парична гаранция“ с най-тежката мярка за процесуална принуда, посочват окръжните магистрати.

Съдебният състав постанови определението си като взе предвид и съдебното минало на лицето, независимо от настъпилата реабилитация, негативните характеристични данни и цялостното поведение на обвиняемия.

Определението на Окръжен съд - Добрич е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.