61 свлачища има в Добричка област – основно в Балчик и Каварна, 8 от тях са активни

Областният управител Красимир Кирилов пред Добрич онлайн

61 свлачища има в Добричка област – основно в Балчик и Каварна, 8 от тях са активни

- Г-н Кирилов, на 17 август се срути земна маса в близост до плаж „Фиш-фиш” между Албена и Балчик. Какво показа инспекцията на специалистите, какви са причините за активизиране на свлачището?



- Това е много старо свлачище, за което има данни за свличане на голяма земна маса след силно земетресение в района още в началото на миналия век. В началото да направя и уточнение – в района имаме и свлачище, и срутища. Активизирането на процесите през последните 20 години се дължи на незаконното строителство, както и на факта, че не се спазват изисквания за ниско строителство. Всеки може да види, че вместо леки постройки са вдигнати дву- и триетажни сгради. Има и басейни, чиито води се изливат по ската. Това оказва изключително сериозно влияние, тъй като водите от басейните се стичат по ската, където няма отводнителна канализация. Там често възникват и аварии на водоснабдителната мрежа, защото се свличат земни маси, които късат водопровода, а от своя страна водата – била тя от ВиК-мрежата, дъждове, басейни, води до активизиране и компрометиране на свлачищните и срутищни процеси. Не на последно място е важно да се отбележи като причина и това, че в района няма мръсна канализация и ползването на отходни ями също дава отражение.

Районът е непрекъснато под наблюдение от специалисти от „Геозащита“ – Варна. Пълен обход и оглед на района бе направен през май месец т. г. За жалост, няма спиране на процесите и мястото е указано с табели. Задължително е да не се преминава по дамбата в този участък, тъй като има опасност от свличане на земни и скални маси от голяма височина. Още от 2009 година, в резултат на няколко срутища, дамбата е затворена за движение както на превозни средства, така и на пешеходци.

- Какви мерки са взети за решаване на проблема, за обезопасяване на мястото?

- Сигналът за срутването на земна маса е постъпил в Оперативния център на „Пожарна безопасност и защита на населението” веднага след срутването. На място е изпратен екип, който е обозначил мястото с предупредителни ленти. Проблемът със свлачището е много стар. Община Балчик е поставяла многократно предупредителни табели, обозначителни ленти, включително и мрежи за ограничаване на достъпа на хора. Това обаче не спира движението в района, тъй като тази пътека е единствения път до плажа и те продължават да преминават. Всички институции са запознати с проблема, писано е многократно, но за укрепване на такова голямо свлачище е нужен огромен финансов ресурс, който към настоящия момент държавата няма. Единственото, което можем засега да направим, както и досега, е само да обозначим мястото и да ограничим движението в района. Търсят се непрекъснато решения, като се следят процесите и специалистите препоръчват да не се възстановява дамбата на сегашното й местоположение, именно поради съображения за сигурност.

- Наскоро колегата Ви Стоян Пасев – областен управител на Варна, обяви, че голямото свлачище между Златни пясъци и Кранево, което e на територията на Варненска и Добричка области, е в изключително тежко състояние. Посочено бе, че за укрепването му биха били необходими 60 милиона лева. Какви действия се предприемат по отношение на това свлачище?

- За съжаление, целият скат по северния бряг е обхванат от свлачищни процеси, а по бреговата ивица силно интензивно протичат процеси на абразия. Не само с колегата Стоян Пасев, а и с областния управител на Бургас Вълчо Чолаков, сме обсъждали нееднократно проблемите с брега. За конкретното свлачище – по-голямата част от него е на територията на община Аксаково. И тук, както и за дамбата, са нужни много средства, а и процесите са динамични. Вярвам, че ще бъде намерено най-доброто решение.

- По данни на зам.-кмета на Балчик Димитрин Димитров има проблем със стадиона в Белия град - констатирано е недопустимо слягане на основата на осветителна мачта с фундамента на оградата, подпорна стена, укрепваща югозападния ъгъл на терена. Какво се прави за решаване на проблема?

- Според специалисти от „Геозащита“ - Варна, след овладявана на аварийната обстановка в предходни години, е изготвен цялостен проект за укрепване. Има изградена дренажна система за понижаване на водните нива в района. „Геозащита“ препоръчва да се извършват ревизии редовно на уличните водопроводи и отводнителните канавки. 

- Колко и кои са най-опасните свлачищни района в Добричка област?

- Подробно със свачищата можете да се запознаете на сайта на „Геозащита“ ЕООД, Варна. Според последно предоставената ни справка от специалистите, общият брой на свлачищата на територията на областта е 61, предимно разположени край морето – в общините Балчик и Каварна. Активни са 8 на брой. 

- Очакват ли се средства от Междуведомствената комисия за бедствия и аварии за укрепване на някои от тях?

- Колкото и да ми се иска, не мога да дам положителен отговор. Да, има подадени документи до Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет (МКВПМС) за изготвяне на проекти за укрепване на свлачището в зоната на „Фиш-фиш“, но до момента няма отговор. Не бива да се пропуска фактът, че исканията, които се подават от цялата страна до Комисията, надхвърлят 4-5 пъти нейния бюджет и затова винаги се подбират приоритетно обектите за финансиране с тези, така да се каже „спешни средства“.

- Кандидатствала ли е Областна администрация – Добрич за европейско финансиране на укрепване на свлачища?

 - Доколкото съм запознат, до сега не са изготвяни проекти за европейско финансиране. Все още няма, доколкото знам, програми с европейско финансиране, които да подпомагат общностите именно при справяне на проблемите със свлачища и срутища. Затова и преди, и сега, с колегите от другите области по Черноморското крайбрежие, продължаваме да търсим решение, съвместно с подкрепата на Министерството на регионалното развитие и Министерството на околната среда и водите, като се стремим максимално да постигнем ефект и да ограничим до минимум тези процеси. Надявам се да можем да направим заедно нещо, защото проблемът е сериозен и не може да се реши с едно махване на ръка.

- Доколко падналите дъждове през юли оказаха влияние върху свлачищата в областта? 

- Доколко са оказали влияние не мога да кажа, защото не съм специалист. Както вече отбелязах, актуална информация може да се проследи на сайта на „Геозащита“ – Варна. А и не винаги дъждовете са причината да се провокират процесите. Това най-точно могат да кажат специалистите. Апелът ми към читателите на Вашия информационен сайт е: бъдете предпазливи, спазвайте ограниченията, там където са поставени, защото това може да струва човешки живот.