Смяната на времето в Европа се отменя

Смяната на времето в Европа се отменя
Смяната на времето ще бъде премахната, а всяка държава-членка ще реши сама кое часово време да приеме – зимното или лятното. Това заяви в речта си пред евродепутатите председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Той бе категоричен, че в бъдеще стрелките на часовниците в Европейския съюз няма да се сменят два пъти в годината. Както е известно, наскоро Европейската комисия направи онлайн допитване до гражданите на страните-членки.


Осемдесет и четири процента от българите искат да се сложи край на смяната на времето два пъти в годината. Това показаха предварителните резултати от проведената от Европейската комисия обществена консултация по въпроса.Според тях най-голям процент желаещи да бъде отменена сегашната практика има във Финландия и Полша (и двете по 95%), а най-малък – в Гърция (44%). Средно за ЕС 84% от отговорилите предпочитат да бъде прекратено преместването на часовниците два пъти годишно. Консултацията се проведе между 4 юли и 16 август 2018 г., получи 4,6 милиона отговора от всичките 28 държави членки – най-големият брой отговори, получаван някога при обществена консултация на Комисията.


Резултатите показват също, че повече от три четвърти (76%) от отговорилите смятат, че опитът им с преместването на часовниците два пъти годишно е много отрицателен или отрицателен. Изтъкнатите от участниците в допитването основания за прекратяване на смяната на времето са свързани с отрицателните последици за здравето, увеличения брой пътни произшествия или липсата на икономия на енергия.


Най-много са гласувалите в Германия (3,79 процента от населението), следвана от Австрия (2,94%) и Люксембург (1,78%), а най-малко – във Великобритания (0,02%), Румъния и Италия (0,04%). В България са гласували 0,18%.


Източник: Agrozona.bg
Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+