Тервелчанин на световния финал за ефективно шофиране на камиони

Ивайло Денев от Тервел ще представи България на световния финал на състезанието за ефективно шофиране на камиони Volvo Trucks Driver Challenge.

Тервелчанин на световния финал за ефективно шофиране на камиони

Той заминава за Гьотеборг, където днес и утре ще се изправи срещу сериозната конкуренция на още 34 топ състезатели от цял свят. Те бяха излъчени в предварителните фази на шампионата, в които се включиха над 12 000 професионални шофьори.

Мащабното състезание се провежда от 2009 година насам и това е шестото му издание. Тази година финалистите ще трябва да покажат комплексни умения в три основни сфери – горивна ефективност, продуктивност и безопасно шофиране. Затова и регламентът е променен, като състезателите ще трябва да преминат през две фази – да демонстрират продуктивност и прецизност при шофиране на Volvo FMX за строителни и тежки задачи и да постигнат горивна ефективност с Volvo FH за превоз на дълги разстояния. Във всеки един момент ще се оценява строго и спазването на правилата за безопасност. Крайното класиране ще се определи след комбиниране на резултатите от различните задачи.

“Volvo Trucks Driver Challenge изправя шофьорите пред предизвикателства, с които те се сблъскват в работата си всеки ден. Техните умения са ключов фактор за постигане на продуктивност и ефективност в компаниите. Поведението на шофьорите също е много важно за осигуряване на безопасност на пътя. Затова световният финал ни дава шанс да видим изключителни умения във всички тези сфери на едни от най-способните шофьори в света”, обясни Мария Бергвинг, Вицепрезидент на Volvo Trucks.

“Тази година регламентът е нов и предизвикателствата са още по-сериозни, а конкуренцията наистина е огромна – най-добрите 35 от 12 000 участници от цял свят. Това ме респектира, но не ме плаши. Ще дам най-доброто от себе си и си пожелавам да повторя успеха на друг българин - Пламен Иванов, който миналата година стана световен шампион в шофирането на камиони”, сподели Ивайло Денев преди заминаването си за Гьотеборг.

Денев си осигури място на световния финал, след като в края на юни спечели националния шампионат. През 2018 година в България Volvo Trucks Driver Challenge постигна рекорд с най-голям брой участници в предварителните фази, като в тях се включиха над 1000 професионални водачи.

Източник: kamioni.bg