Изцяло обновеният музей в Тервел отваря врати, восъчна фигура на Кана ще посреща посетителите

В празничния 22 септември от 14 часа врати ще отвори изцяло обновеният Исторически музей в Тервел, съобщават от Общината.

Изцяло обновеният музей в Тервел отваря врати, восъчна фигура на Кана ще посреща посетителите

До края на годината входът ще е свободен, посетителите няма да плащат такса. 


Разработването на технически проекти за основен ремонт на музея и площада с паметника на Хан Аспарух започна още през 2016 година. Инициативата е във връзка с честването на 1300-годишнината от победата на Кан Тервел над арабските нашественици при Константинопол и спасяването на Европа. 

Музеят и площадът са център на тържествата и първата грижа на общинското ръководство бе те да бъдат обновени, обясняват от кметството. За музея е осигурено финансиране от три източника – от републикански бюджет, по проект “Красива България“ и от общинския бюджет. Площадното пространство е изпълнено със средства от републиканския бюджет. 

Много са хората, предимно от с. Кочмар, направили дарения на вещи за обогатяване на етнографската експозиция на Историческия музей. Други тервелчани участваха в работата по създаване на експозиционни кътове с автентични материали. Експерти от Регионалния исторически музей в Добрич оказаха методическа подкрепа в раздел „Археология“ и предоставиха артефакти за археологическата сбирка, намерени при проучвания на РИМ през годините в тервелско. Големите музейни зали са три – „Археология“, „Кан Тервел“ и „Етнография“. 


Създадохме изцяло нов общински музей – с нова концепция, с много интерактивни решения, споделят от кметството. От там посочват, че залата „Кан Тервел“ си заслужава да бъде видяна от повече хора. Тя е изключителна – с холограмна атракция и с восъчна фигура, с макет – възстановка на двореца в Плиска, с възстановки на облекла на знатни прабългари, съвременници на Кан Тервел. В нея е събрано на едно място цялата известна информация за Кан Тервел от историческите извори и от трудовете на именити историци. 

Във всяка от трите музейни зали в Историческия музей има тематичен кът за деца, като отделно за тях ще работи и отделен кабинет. Изграден е такъв и за големите ученици. Във всяка от залите могат да бъдат провеждани учебни часове, а в зала „Етнография“ – и занятия с малчугани от детски градини. Подготвени са и малки зали-експозиции – „Местни занаяти“, „Духовно наследство“, „Памет за войните“, галерия.