Празник на плодородието се проведе в Шабла (+снимки)

В градския парк на Шабла се състоя шестото издание на Празника на плодородието.

Празник на плодородието се проведе в Шабла (+снимки)

Слънчевият септемврийски ден събра жители и гости на крайморския град на един запомнящ се, вълнуващ и богат празник.




Празникът на плодородието в община Шабла се отбелязва ежегодно в първия неработен ден след „Кръстовден“.


Кметът на Шабла и този на Терешин, Полша показаха завидни кулинарни умения. Мариян Жечев приготви рибена чорба по стара шабленска рецепта  с 18 вида риба, уловена в регона .„Всички риби са хванати на територията на нашата община – в Шабленското и Дуранкулашкото езеро и Черно море. Освен традиционните за района видове риба като сом, калкан, шаран и попчета има и доста екзотични екземпляри като змиорка, чига, звездоброец, морска врана и други”, заяви той.


Кметът на Терешин, Полша – Олег Олеховски бе избрал да приготви свинска пържола, панирана в брашно, яйце и галета, с гарнитура от зеленчуци, традиционни за Полша пелмени с месо и супа „Журек”.


И тази година  бе  дадена възможност на всички местни и гостуващи производители да подредят свои щандове, а на самодейните колективи да участват в културната програма.


Сред най-интересните щандове бяха този на с. Тюленово и на с. Пролез.


Жителите на село Пролез представиха различни видове обредния хляб. „Цялото село се включи в приготовленията и всичко е направено от сръчните ръце на пролезчани, заяви Стоянка Тодорова – кметски наместник на село Пролез.


Петър Петров от с. Ваклино беше изложил 50-килограмова тиква, която е отгледал със собствените си ръце. „Представям своите градини и продукцията в тях, която съм отгледал с много труд на цели 70 години. Всичко що се произвежда на село, аз го представям, заяви той.


Събитието бе с конкурсен характер и наградите ще бъдат поделени в няколко категории: най-едри зеленчуци (лук, морков, тиква, диня, грозде, картоф, домат, капия и др.); най-добре аранжиран щанд; най-богат щанд; най-вкусни местни и национални ястия; най-характерен обреден хляб.


Специално жури, под председателството на Ути Бъчваров отличи победителите, а община Шабла връчи парични награди и грамоти.