Камелия Кондова за наградата „Дора Габе”: Много ми е гордо и неудобно едновременно

Все още нямам дистанцията, за да преценя какво е тази награда за мен. Зарадва ме и самата номинация. Това сподели поетесата Камелия Кондова от Добрич, която днес бе удостоена с националната литературна награда „Дора Габе” с решение на Общинския съвет.

Камелия Кондова за наградата „Дора Габе”: Много ми е гордо и неудобно едновременно

Новината, че именно тя е носител на високото отличие, Кондова научи от репортер на Добрич онлайн.

Тя благодари на общинските съветници за решението им да я удостоят с националната награда. „Респектирана съм, че въобще са се занимавали с това да ме прочетат, надявам се са прочели нещо, за да имат отношение и за да гласуват тази награда. Много ми е гордо и ми е много неудобно едновременно. Това ми е. Повечето от тях за мен са непознати хора”, сподели поетесата.

Камелия Кондова не живее в Добрич от 15-ина години. На въпроса коя е първата асоциация когато чуе Добрич, сподели по свой си нестандартен начин:  „Първата мисъл е мама, защото е една проклетия, която не иска да се мести в София, мисля, че е въпрос на време, но засега е така. От там нататък – истинската ми и пълноценна младост, включително и приятелите, колегите от „Нова добруджанска трибуна, от радиото”.

Поетесата сподели, че е запомнила толерантността на територията на пишещите хора в нашия град. По думите й, това рядко се случва и Добрич е едно изключение. „Защото в тази държава - два синода, за партии да не говорим. От една страна е демокрация, но от друга такова противопоставяне. В Добрич на територията на пишещото братство, мисля, че го няма и това е безценно”, смята Камелия Кондова.

В следващите няколко месеца ще ми е супер празнично, защото ми се получава хубава комбинация - наградата, излизането след сравнително дълго мълчание на книга с нови стихове, а и предстоящ юбилей, разказа авторката. За последния сподели, че понеже е доста разсеяна, объркала годините. Наскоро един приятел много тихо й е казал не ухото, че всъщност догодина не става на 50 години, с една година е напред…